5 rád ako si nájsť tú „pravú“ nehnuteľnosť

Publikované: Utorok, 22 November, 2016 - 11:14, Martin Husárik, PhD.

Pred 20 rokmi, by ste vzali do rúk inzertné noviny a zakrúžkovali by ste si nehnuteľnosti podľa vašich predstáv, ktoré by ste si išli pozrieť. Dnes je situácia iná, strávite celé dni, možno aj týždne prezeraním internetových stránok a následne sa rozhodnete pre stretnutie s realitným maklérom alebo pôjdete rovno na obhliadku.

Možno si myslíte, že máte dostatok informácií, ale kúpa nehnuteľnosti je predsa len iná ako výber medzi dvomi produktami. Je to obrovská investícia, tento proces je sprevádzaný emóciami a pravdepodobne ho zažijete len niekoľkokrát v živote, ak nie len raz.

 

1. Objavujte, skúmajte a snívajte

Prezeraním fotografií a čítaním popisov rôznych nehnuteľností získavate možnosť snívať a predstavovať si všetko, čo by váš domov mal mať. Z pohodlia vašej obývacej izby môžete získať predstavu o tom, čo sa deje na trhu s nehnuteľnosťami, aké sú ceny nehnuteľností v rôznych mestách, ako dlho zvyčajne trvá predať nehnuteľnosť a to všetko bez toho, aby ste sa museli obrátiť na realitného makléra.

Táto voľnosť bez záväzkov počas vášho domáceho hľadania vás bude určite tešiť. Je to ako vojsť do obchodu a rozhliadnuť sa bez toho, aby sa na vás hneď pri vstupe „zavesila“ predavačka.

 

2. Skúšajte to osobne

Čoskoro vás prieskum privedie k takej nehnuteľnosti, ktorá bude spĺňať vaše predstavy a jej cena sa vám bude zdať mimoriadne výhodná. Budete ju chcieť vidieť a budete pociťovať okamžitú potrebu dohodnúť sa s maklérom, prípadne zložiť blokovací depozit.

V skutočnosti sa však pri hľadaní nehnuteľnosti posuniete len o ďalší level, ale prvú nehnuteľnosť, ktorú uvidíte, nekúpite. Väčšina kupujúcich navštívi niekedy aj viac než desať nehnuteľností, kým pristúpi k uzavretiu zmluvy. Je to súčasť procesu.

 

3. Spojte sa s dobrým miestnym maklérom

Kliknúť na tlačítko „kontaktovať makléra“ alebo osobne sa stretnúť s maklérom počas obhliadky, môže byť dobrým krokom, ako si do svojho tímu získať skúseného odborníka.

Kupujúci neplatí províziu maklérovi a vo väčšine prípadov nejde o formálnu spoluprácu (tzn. nepotrebujete zmluvu). Väčšina maklérov pracuje zadarmo pokiaľ si od nich niekto nekúpi nehnuteľnosť, práve preto poskytujú kupujúcim nadštandardné služby.

Neklikajte však na prvého makléra, na ktorého natrafíte. Nemusíte sa cítiť zaviazaní a ani nie ste povinní spolupracovať len s ním (len s jedným).

Pred tým, než si vyberiete makléra na spoluprácu, zistite si o ňom na webe referencie, prípadne sa obráťte na rodinu, priateľov, susedov či kolegov, aby vám niekoho odporučili. Dobrí miestni makléri vám ušetria kopu času a urobia za vás kopec roboty.

reality, nehnutelnosti, vyber bytu

 

4. Dôverujte svojmu inštinktu

Málo ľudí si uvedomuje, že kúpa nehnuteľností je citová záležitosť. Niekedy to čo vidíte na internete sa nezhoduje s tým, čo cítite, keď stojíte v danej nehnuteľnosti.

Otvorte sa svojim pocitom a nechajte sa nimi viesť. Neskôr by ste mohli ľutovať, ak by ste nedali na svoje inštinkty.

Ak napríklad máte pocit, že niečo nie je v poriadku, tak pravdepodobne niečo nie je v poriadku. Ak sa vám zdá niečo podozrivé, pýtajte sa. Správne kladené otázky môžu váš pocit buď potvrdiť, alebo vyvrátiť.

 

5. Buďte rozhodní

Nebude trvať dlho a pristihnete sa, že trávite každý deň na realitných portáloch a každú voľnú chvíľu obhliadkami. V tejto chvíli je potrebné už úzko spolupracovať s dobrým maklérom, aby ste videli len to, čo je podstatné a nestrácali čas zbytočnými obhliadkami.

Pravdou je, že čím viac toho uvidíte, tým viac sa dozviete o trhu s nehnuteľnosťami, avšak na to, aby ste mali dokonalý prehľad budete potrebovať ešte veľa času. Ten čas prinesie ovocie, keď prekročíte prah svojho nového domova. Výberom skúseného odborníka do svojho tímu však celý proces nemusí ani zďaleka trvať tak dlho. Rozhodnite sa správne!

 


Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Martin Husárik, PhD.Certifikovaný maklér 1. stupňa

Vaša spokojnosť moja priorita! Pomôžem s predajom, prenájmom alebo kúpou Vašej nehnuteľnosti.

Zabezpečím 100% realitný a právny servis. Na požiadanie zabezpečím finančný servis. Pomôžem s prestavbou, zariadením, upratovaním a sťahovaním.

Využite aj Vy služby profesionála a staňte sa mojimi spokojnými klientami