Ako sa stať moderným lídrom vo svete realít?

Publikované: Piatok, 1 Apríl, 2016 - 15:01, Ing. Richard Churý

Čítal som inšpiratívny blog Richarda Bransona o tom, ako sa s meniacou dobou a štýlom vedenia ľudí mení aj pozícia samotného lídra. Pre mňa je táto téma mimoriadne zaujímavá. Som presvedčený, že leadership do značnej miery určuje fungovanie spoločnosti, jej štýl, voľbu zamestnancov a v konečnom dôsledku mieru úspechu a jej hodnotu.

 

 

Biznis by bol jednoduchší, ak by hľadanie skutočného lídra bolo rovnako ľahké ako pridelenie honosného titulu CEO, prezident, managing director alebo čokoľvek iné. Dobre znejúci titul otvára viac dverí a umožní vám hovoriť s dôležitejšími ľuďmi. Nikdy však nebude garantovať rešpekt a vplyv, čo sú najdôležitejšie známky skutočného lídra.

 

Napriek tomu, že sú CEO pre biznis nesmierne dôležití, častokrát sú príliš zviazaní formalitou, zavretí vo svojich kanceláriách zvukotesnými dverami. Možno majú z nej krásny výhľad na okolie, pokiaľ však pravidelne nevychádzajú von, nemôžu mať dostatočný prehľad o tom, čo sa deje v ich spoločnostiach.

 

Za posledných 10 rokov sa doba a s ňou spôsob vedenia spoločností výrazne zmenila. Posledný klinec do rakvy starým metódam dala kríza. Dá sa predpokladať, že komplexnosť a nejednoznačnosť nás bude v najbližšej dekáde prenasledovať ešte viac. Preto nový svet potrebuje nových vodcov. Včerajší prototyp manažéra, ktorý má rád status quo, je egocentrický, tvrdý a neústupčivý plánovač, organizátor a kontrolór, nezodpovedá dnešným ani zajtrajším potrebám podnikania. Jednoducho povedané, je potrebné vyjsť z ulity medzi ľudí, do reálneho sveta a vnímať ho vlastným pohľadom.

 

RE/MAX je na slovenskom trhu už viac ako 10 rokov. Je prirodzené, že s rýchlym rastom spoločnosti sa menili potreby riadenia. A áno, takisto som (našťastie nakrátko) podľahol čaru viacstupňového riadenia, pretože to tak robia ostatní. Spätná väzba prišla, našťastie, dostatočne rýchlo a pochopil som, že pokiaľ chcem mať sieť, bez osobného kontaktu s kolegami, to jednoducho nebude možné. Opustiť pohodlie kancelárie bolo do veľkej miery oslobodzujúce a prínosné, pretože som mal možnosť na vlastnej koži vnímať, čím žijú majitelia kancelárií a realitní makléri, akú podporu potrebujú a akú naopak nie. Naviac si tak vytváram príležitosť ľuďom „v teréne“ vysvetliť stratégiu spoločnosti a získať priamu a neskreslenú spätnú väzbu. To má pre mňa nesmiernu hodnotu. V neposlednom rade je dobré spomenúť ľudský rozmer priamej a osobnej komunikácie. Cítim, že moju priamu prítomnosť v pobočkách (aj keď fyzicky nie je možná tak často ako by som chcel) ľudia oceňujú a budujeme si vzájomný vzťah, ktorý uľahčuje budúcu komunikáciu.

 

Každá minca má dve strany a iné to nie je ani v tomto prípade. Riziko tejto stratégie tkvie v možnej strate „strategického nadhľadu“. V snahe urobiť všetkých šťastnými (nesplniteľná úloha) môžeme stratiť ťah na bránu, schopnosť robiť dôležité rozhodnutia. Možno nepopulárne, ale strategicky dôležité. Na to si treba dať pozor.

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Richard ChurýRegional Director RE/MAX Slovakia

Ing. Richard Churý, spoluzakladateľ a riaditeľ RE/MAX Slovakia, najväčšej realitnej siete na Slovensku. Má na starosti budovanie a riadenie franšízingovej siete realitných kancelárií na území SR.