Ako si prenajať byt?

Publikované: Streda, 1 Júl, 2015 - 09:12, Peter Svorad

Mnoho ľudí neberie prenájom bytu tak vážne, ako by mali. Prevláda pocit, že prenájom je niečo prechodného, ​​podradného, ​​niečo, do čoho nie je potrebné vkladať energiu ani peniaze. V skutočnosti je to presne naopak.

Z hľadiska kvality bývania je úplne jedno, či ste vlastníkom bytu alebo “len” nájomníkom. Bývanie veľmi výrazne ovplyvňuje Vašu osobnosť, Vaše vnútorné rozpoloženie a je teda zrejmé, že výberu miesta, kde mienite stráviť časť svojho života, je potrebné venovať maximálnu pozornosť.

 

Najskôr si urobte jasno v tom, aké sú Vaše potreby a finančné možnosti. Chodiť od bytu k bytu bez jasnej predstavy je strata pre všetkých, ale hlavne pre Vás. Ak máte svoju predstavu, môže Vám byť veľmi užitočným pomocníkom realitný maklér, ktorý sa nielen dobre orientuje na trhu s nehnuteľnosťami, pozná výhody aj nevýhody aktuálnych ponúk, ale vďaka svojim skúsenostiam a vhodne kladeným otázkam Vám môže pomôcť uvedomiť si dôležité detaily, ktoré by Vám nenapadli.

 

Dobre si spočítajte, koľko peňazí môžete mesačne investovať do bývania. Samotné nájomné je jedna vec, ale čo ostatné náklady? Pýtajte sa na výšku zálohy na energie (ak nie je zahrnutá v nájomnom), fond opráv, na kauciu. Počítajte aj s tým, že sa Vám môže zhoršiť finančná situácia. Mali by ste mať nejakú rezervu a s nákladmi na bývanie by ste nemali ísť takzvane na doraz.

 

Či už hľadáte s maklérom alebo bez neho, dôležitý je Váš pocit z obhliadaného bytu. Viete si predstaviť, že tam strávite niekoľko rokov svojho života? Ak áno, potom je všetko v poriadku. Ak nie, hľadajte ďalej.

 

Ak ste si vybrali ten správny, venujte pozornosť viacerým dôležitým veciam:

  1. Ste si istí, že podpisujete nájomnú zmluvu priamo s majiteľom? V prípade, ak ste si našli byt sami, overte si vlastníctvo prostredníctvom listu vlastníctva a predložením občianskeho preukazu majiteľa. Ak si prenajímate byt cez realitnú kanceláriu, maklér vopred overuje totožnosť majiteľa a tým zabezpečuje hladký priebeh obchodu.

  2. Viete, čo je to kaucia alebo depozit? Je to čiastka, ktorú platí nájomca spravidla vo výške mesačného nájomného a ktorá slúži na vykrytie vzniknutých nedoplatkov, prípadne spôsobených škôd. Po skončení doby nájmu ju prenajímateľ vracia späť nájomcovi.

  3. Viete, čo je preberací protokol a na čo slúži? Je to oboma stranami podpísaný dokument, kde sú uvedené stavy energií a počty kľúčov odovzdané nájomcovi. Jeho prílohou je i zoznam zariadenia, ktoré zostáva po dobu nájmu v byte.

 

Všetky podmienky prenájmu si dojednajte vopred. Je oveľa ľahšie vyjednávať skôr ako neskôr. A rovnako ako inde, aj tu platí: aby sa dalo hovoriť o dobrom obchode, musia byť spokojní všetci zúčastnení. Viac rád pre nájomcov.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Peter Svorad Certifikovaný maklér I.

"Neexistuje žiadna kráľovská, ružami vystlaná cesta k úspechu. A ak je, ja som ju nenašiel. Ak som v živote niečo dosiahol je to preto, lebo som bol ochotný tvrdo pracovať." (C. J. Walker)