Čo nám prinesie nový zákon o úveroch na bývanie?

Publikované: Štvrtok, 10 Marec, 2016 - 17:10, Ing. Peter Kollár

Mnohí z vás určite zachytili v médiách informáciu o schválení nového Zákona o úveroch na bývanie. Tento zákon schválil parlament ešte 11.11.2015, no do platnosti vstúpi až 21.03.2016. Čo nám nový zákon prinesie a aké zmeny obnáša?

 

Nižší poplatok za predčasné splatenie úveru

Viacerí odborníci sa zhodujú, že zákon prinesie veľký reštart hypotekárneho trhu. Asi najzásadnejšou zmenou bude poplatok za predčasné splatenie hypotekárneho úveru, ktorý sa má znížiť zo súčasných 4% až  5% na 1% zo zostatku úveru. A aj keď sa banky bránia a tvrdia, že takéto opatrenie a výška poplatku len na úrovni 1% nepokryje ani ich oprávnené náklady, sú to práve ich klienti, ktorí týmto získajú najviac práve vo forme ušetrených peňazí.

Je ale otázne, či takéto radikálne zníženie poplatku za predčasné splatenie úveru nevyvolá ďalší efekt a to zvýšenie, prípadne znovuobnovenie iných poplatkov ako je napríklad poplatok za poskytnutie úveru. Ak sa pozrieme na predčasné splatenie úveru zo strany spotrebiteľa očami banky, tá prichádza o očakávaný budúci zisk.

 

Zverejnenie provízií sprostredkovateľov

Podľa nového zákona budú musieť sprostredkovatelia úverov prezradiť výšku svojej provízie, čiže odmeny, ktorú za sprostredkovanie úveru zinkasuje od banky. Nejedná sa celkom o novinku, nakoľko spotrebitelia majú právu na túto informáciu už niekoľko rokov. Je potrebné si tiež uvedomiť, že sa jedná o hrubý príjem sprostredkovateľa, ktorý má pri svojej podnikateľskej činnosti nemalé výdavky.

 

Odstúpenie od úverovej zmluvy

Klienti budú mať možnosť odstúpiť od podpísanej zmluvy do 14 dní a to bez udania dôvodu a bez hrozby finančných sankcií zo strany banky.

 

Povinnosť banky odôvodniť zamietnutie úveru

Povinnosť banky odôvodniť zamietnutie úveru je určite pozitívnou informáciou ako pre žiadateľov úveru, tak aj pre ich sprostredkovateľov. Odôvodnenie zamietnutia poskytnutia úveru tak dáva možnosť klientom pochopiť postoj banky a nasmerovať ho k možnosti zmeny, prípadne riešenia situácie.

 

Jednotný formulár ESIS

Súčasťou úveru bude jednotný formulár ESIS – Európsky štandardizovaný informačný formulár. Tento formulár má klientov informovať o jednotlivých parametroch úveru.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Peter KollárCertifikovaný maklér 1. stupňa

"Ak uspejete iba raz, môže to byť náhoda. Pokiaľ uspejete dvakrát, môže to byť šťastie. Pokiaľ uspejete trikrát, tak vďaka usilovnosti a pracovitosti." (Normandské príslovie)