"Dobrá kúpa nehnuteľnosti nad zlato" - Nitra

Publikované: Utorok, 20 Október, 2015 - 09:59, Mgr. Mária Ševčíková

Je to už rok a samej sa mi ťažko verí tomu, že ten čas tak rýchlo plynie, čo som na blog našej realitnej kancelárie uverejnila článok „Tri rady, ako byť spokojný s tým čo kúpim“. Vtedy som sa zameriavala na klientov, ktorí hľadajú nehnuteľnosť priamo pre seba na bývanie. No ak si to vezmeme i z pohľadu investora a investovania do nehnuteľnosti za účelom budúceho zhodnotenia, či už formou prenájmu prípadne rekonštrukcie a následného predaja za výhodnejšiu cenu, opäť je na mieste, aby som vám ich pripomenula. Všetky tri rady – uvažujte ekonomicky, uvažujte vecne a uvažujte sedliackym rozumom, úzko súvisia a zakladajú sa na vašich finančných možnostiach, ktoré sú samozrejme základom pri výbere nehnuteľnosti či už  pre vaše bývanie, alebo investovanie.

 

 

Určite ste už správne postrehli, že dnes sa budem viac venovať nehnuteľnostiam ako investičnému artiklu a to rovno tomu najpredávanejšiemu, čiže bytom. Tak ako je to pri každom investovaní, na začiatku si treba správne vyhodnotiť svoju finančnú situáciu nielen z pohľadu návratnosti investícií, ale i z pohľadu budúceho zhodnotenia kupovanej nehnuteľnosti. Žijeme v dobe, kedy investovanie do nehnuteľnosti, nie je iba doménou skúsených obchodníkov s nehnuteľnosťami, ale čoraz viac sa o kúpu nehnuteľností za účelom prenájmu, či neskoršieho predaja zaujímajú i mladí ľudia v Nitre a okolí.

 

Ak sa teda zameriame konkrétne na byty v Nitre, ktoré sú i mojim „denným chlebíkom“ aj tu platí, že investične sa najčastejšie kupujú byty v centre mesta a v priľahlých lokalitách s dobrou dostupnosťou do centra mesta. Keď vidíme, ako sa mestá rozširujú a vznikajú nové prímestské štvrte, je jasné, že z pohľadu budúceho zhodnotenia sú byty v centrách väčších miest tie, ktoré budú cenovo najviac rásť.

 

Občianska vybavenosť, dobrá dostupnosť do centra mesta a množstvo zelene sú ďalšie tri „vlastnosti“ najvyhľadávanejších lokalít v Nitre. Za úplne špecifickú skupinu nehnuteľností môžeme považovať novostavby bytov, o ktoré záujem je a vždy bude, hlavne z pohľadu investovania. Väčšina novostavieb v Nitre sa kupuje za účelom budúceho prenájmu. V prípade investovania do novostavieb by som však chcela upozorniť na jedno kritérium, ktoré by malo byť pre investora veľmi dôležité a to kvalita vyhotovenia stavby.

 

Najpredávanejšie byty v Nitre z pohľadu izbovitosti sú hlavne jedno a dvojizbové byty, keďže tieto typy bytu sú najvyhľadávanejšie i klientmi hľadajúcimi prenájom. Preto keď zvažujete investíciu do bytu a nemáte dobrý prehľad,  dajte si tú námahu a stretnite sa s osobou znalou miestneho trhu a spýtajte sa jednoducho: „Kde a čo sa mi oplatí?“

 

Otázka dobrého a efektívneho investovania je obsiahlou témou o ktorej sa dá dlho hovoriť, no tu a teraz som sa jej dotkla iba veľmi okrajovo. Preto ak vás zaujíma viac, neváhajte ma kontaktovať, rada vás pozvem na dobrú kávu a debatu o investovaní.

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Mgr. Mária ŠevčíkováCertifikovaný maklér 2. stupňa

Ak potrebujete či chcete poradiť a pomôcť, nájdete ma na mailovej adrese maria.sevcikova@re-max.sk či na tel. čísle 0903/834 251 alebo osobne v kancelárií na Podzámskej ulici č. 18 v Nitre. Teším sa na vás!