Hľadáte podnájom? Musíte siahnuť hlbšie do vrecka!

Publikované: Utorok, 19 Marec, 2019 - 10:50,

Patríte medzi tých, ktorí ešte "nepokukujú" po vlastnom bývaní? Hľadáte dočasné bývanie kvôli štúdiu alebo práci? Alebo jednoducho nechcete kráčať v dave a chcete bývať v podnájme?

 

Máme pre vás nie veľmi potešujúce správy. Ak hľadáte podnájom, budete musieť siahnuť hlbšie do vášho vrecka.

 

 

A neplatí to iba pre Bratislavu. Len napríklad v Trnave, Nitre alebo Žiline sú ceny nájmov takmer porovnateľné s cenami v hlavnom meste. Dôvod? Dopyty po nájmoch neustále rastú a ponuka je (ako inak) stále veľmi nízka. Podľa portálu Nehnuteľnosti.sk sa ceny nájmov bytov zvýšili na konci minulého roka, a to hlavne v mestách Trnava, Nitra a Žilina. Cena nájmov sa od roku 2010 pri najžiadanejších – dvojizbových bytoch zvýšila o 36 až 48 %. V Bratislave sa nájom trojizbových bytov zvýšil o niečo viac, no oproti roku 2010 je to na úrovni 12 %. Avšak v Žiline je nárast cien oveľa výraznejší. Pri trojizbových bytoch nárast prekročil hranicu 50 %.

 

Podľa analytikov stojí za týmto nárastom nielen vysoký dopyt a nízka ponuka. Patrí tu aj rast kúpnej ceny bytov a zhoršenie dostupnosti hypotekárnych úverov, pri ktorých sa menili podmienky získania v júli minulého roka. Ďalším dôvodom je aj ekonomický rast, zvýšená kúpyschopnosť obyvateľstva, prílev nových investícií, a tým aj nových zamestnancov. No napriek týmto skutočnostiam je ponuka bytov na prenájom v týchto krajských mestách stále veľmi nízka, hlavne v porovnaní s Bratislavou.

 

Takmer nezmenné ceny sú aj napriek nízkej ponuke bytov na prenájom v krajských mestách Trenčín, Banská Bystrica a Prešov. Cena za nájom dvojizbového bytu sa v týchto mestách pohybuje na úrovni od 400 do 440 €, zatiaľ čo v Bratislave je cena od 500 do 600 €. V bratislavskom Starom meste „zacvakáte“ za dvojizbák až 790 €. V mestských častiach Ružinov a Nové mesto sa cena prenájmu za dvojizbový byt pohybuje v priemere 570 € a v takejto výške zaplatíte prenájom aj v Košiciach.

 

Ceny za prenájom však ani zďaleka nekopírujú nárast cien bytov, ktoré sú určené na predaj.  V pomerne dlhom časovom období sa menia iba minimálne.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.