Ideálne miesto pre život – mesto verzus vidiek

Publikované: Utorok, 22 August, 2017 - 10:21, Mgr. Zuzana Pašková

Pri výbere ideálneho miesta pre život je dôležitá etapa, v ktorej sa nachádzame. To, čo je pre nás ideálne, keď sme slobodní a bez záväzkov, nemusí byť pre nás a zrejme ani nebude ideálne o 20 či 30 rokov.

Keď som mala dvadsať, kúpila som si svoj prvý byt. Všetci moji priatelia vtedy bývali v podnájmoch a nikto z nich ešte netúžil po vlastnom bývaní.

Môj prvý byt ma očaril na prvý pohľad. Bol jednoizbový, v pôvodnom stave, v podstate nič extra. No pri pohľade na jazero z 11. poschodia paneláku som hneď vedela, že ho chcem. Je tomu už viac ako 10 rokov, no doteraz si pamätám, ako som si v bratislavskej „emhádečke“ hrdo niesla svoju prvú elegantnú rastlinku menom papraď, ktorá mala zútulniť môj nový domov.

O pár rokov, keď stretnete človeka, s ktorým sa rozhodnete založiť si rodinu, sa vám ale vaša práčka zdá byť už malá, kuchynská linka nemoderná, výťah na 11.poschodie pomalý a ani nehovoriac o tých kúpeľňových kachličkách, ktoré ste ešte nestihli vymeniť. Jediné, čo zostane rovnako úžasné, je ten neopísateľný výhľad z kuchynského okna.

Možno sa časom, rovnako ako ja, rozhodnete uniknúť z ruchu veľkomesta, nie však príliš ďaleko. Život v blízkosti mesta vám prináša množstvo výhod, ktoré si veľmi dobre uvedomujete.

Bývanie v meste

Popíjanie drinkov pri Dunaji či polnočná prechádzka uličkami starého mesta. Každé mesto má svoje čaro, svoju jedinečnú atmosféru, svoj príbeh. Každé mesto má svoju vôňu a to nevravím o exhalátoch z áut.

Nejde len o nákupné centrá či bary. Mesto vám ponúka množstvo inšpirácií, podnetov, nových myšlienok, nových názorov, množstvo ľudí, ktorých môžete len tak skúmať počas jazdy električkou. Mestský spôsob života je pochopiteľne úplne iný ako ten dedinský. Je aktívnejší a dynamickejší. Zvyčajne nám ponúka podstatne vyššiu mieru anonymity, ktorú dnes hľadajú hlavne mladí ľudia, pre ktorých je prvoradé budovanie kariéry a tak im stačí aj menší byt v centre mesta, v blízkosti ich zamestnania. Veľkou výhodou je občianska vybavenosť a dostupnosť služieb v meste.

Byť mešťanom ale môžete byť bez obáv aj vtedy, ak už máte rodinu, dokonca aj vtedy keď milujete prírodu. Nové bývanie na vidieku sa vám môže zdať finančne príliš nákladné a namiesto každodennej starostlivosti o dom a záhradu radšej vybehnete cez víkend do hôr.

Dôležitú úlohu tiež zohráva pomerne široký výber škôlok, škôl či voľnočasových aktivít pre vaše deti. Napriek tomu, však treba brať do úvahy aj vážne negatíva života v meste, ako sú horšia kvalita vzduchu, zvýšená miera hluku, vyššia miera kriminality a iné nástrahy, ktoré tu na nás číhajú.

Ak sa nechcete vzdať bývania v meste, kompromisom pre vás môže byť kúpa víkendovej chalupy v tichej lokalite niekde na Záhorí, alebo menší rodinný dom na okraji mesta.

 

Bývanie na vidieku

Oproti mestu má bývanie v rodinnom dome na vidieku výhodu v podobe väčšieho súkromia a bezpečnosti. Na druhej strane však strácate svoju anonymitu, hlavne ak sa rozhodnete pre život v pôvodnej dedine. Výnimkou môže byť bývanie v tzv. satelitnom mestečku. Pre miestnych ľudí, ktorí tu žijú už niekoľko generácií, ste zaujímaví, ste pre nich novinkou, chcú o vás vedieť všetko, alebo aspoň čo najviac. Sledujú kam idete, kedy prídete, koľko krát do roka umývate okná a niekedy možno aj to, čo vyhadzujete do smetného koša. Ale za to ich netreba odsudzovať, radšej sa s nimi spriateľte. Je to ich spôsob života, ktorý si chcú takto spestriť.

Na vidieku máte obmedzenú dostupnosť služieb, lekárov a obchodov a tiež sa musíte zmieriť s jednou škôlkou a školou, s jedným, nanajvýš dvoma detskými ihriskami.

Aj keď sa vám dedinský spôsob života môže javiť ako nudný, mnohé slovenské obce sa zapájajú do rôznych aktivít zameraných na rozvoj a zveľaďovanie, aby tak zlepšili život obyvateľom. Aj tu sa organizujú rôzne kultúrne či športové podujatia, aj keď, samozrejme, nie až do takej miery a na takej úrovni, ako je tomu v mestách.

Avšak tu nájdete oveľa viac prirodzených podnetov pre rozvoj kreatívneho potenciálu pre vás a vaše deti. Život tu vám ponúka možnosť venovať sa viac svojim koníčkom a bez toho, aby ste nadmerne rušili svoje okolie.

Iste ste si všimli, že tento príspevok nie je odborným článkom pre porovnanie kvality života v meste a na vidieku. V tomto príspevku som vás chcela na základe mojich osobných skúseností so životom v meste aj na vidieku priviesť k zamysleniu sa, čo je pre vás dôležitejšie a čoho by ste sa dokázali vzdať, aby ste našli čo najideálnejšie miesto pre váš život. V neposlednom rade je však dôležité, kdekoľvek bývate, aby ste tam bývali s tými správnymi ľuďmi.

Ak ste rozhodnutí pre život v meste, pozrite si našu aktuálnu ponuku bytov na predaj v okolí Senca.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Mgr. Zuzana PaškováRealitná maklérka

Realitný maklér kancelárie RE/MAX Svet realít.

Certifikovaný maklér 1. stupňa RE/MAX Slovakia.