Ideálny spôsob na rozbehnutie vlastného podnikania vo svete realít

Publikované: Streda, 9 Marec, 2016 - 10:28, Ing. Richard Churý

Franchising je fenomén, ktorý je v ekonomicky vyspelých krajinách mimoriadne populárny a vytvára stále viac pracovných miest. V čom však spočíva najväčšia výhoda a perspektíva franchisingu?

 

Prostredie, v ktorom dnes žijeme a pracujeme, sa mení bezprecedentným spôsobom. Rýchlosťou svetla sa na nás valí množstvo protichodných a skreslených informácií, technológie sa menia ako nikdy predtým a status quo, ktoré v minulosti pretrvávalo desaťročia, dnes počítame na týždne a dni. Ekonomický tlak núti firmy myslieť moderne a efektívne. Zamestnanci pochopili, že dobré zamestnanie nie je takou istotou ako v 90-tych rokoch. Preto čoraz viac schopných ľudí, ktorí dlhé roky pracovali v službách korporácií, uvažuje nad budovaním vlastného biznisu a veľa malých podnikateľov hľadá cesty, ako sa spojiť s niekým silnejším.

 

 

Ako franchising funguje

Franchising spája flexibilitu, efektívnosť a dravosť súkromného podnikania na strane jednej a výhody, podporu, know-how a finančné možnosti nadnárodných korporácií na strane druhej. Túto kombináciu považujem v dnešnej dobe za neporaziteľnú. Franchising je spôsob podnikania, keď od tzv. franchisora (alebo poskytovateľa licencie) zakúpite možnosť podnikať pod jeho značkou a zároveň vám poskytne vlastné know-how, t. j. overený recept na úspech. Umožní vám získať cenné nástroje, ktoré podnikateľovi pomôžu získať rozhodujúce konkurenčné výhody a poraziť konkurenciu vo svojom regióne. Mimoriadne zaujímavý a motivujúci na franchisingu je fakt, že ako zamestnanci neprenajímate svoju pracovnú silu zamestnávateľovi, ale budujete svoj vlastný biznis a tvoríte hodnotu, ktorú môžete v budúcnosti finančne zhodnotiť alebo prenechať budúcim generáciam. Zdá sa vám to ideálne? Áno, je to jedna z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich foriem podnikania, ktorá prináša synergie pre jednotlivých členov.

 

Ako začať s franchisingom na Slovensku

Franchising sa uplatňuje v mnohých odvetviach. Na Slovensku si ho vieme predstaviť predovšetkým od rýchleho občerstvenia, cez realitné služby, zdravý životný štýl až napríklad po siete hotelov. Pokiaľ sa však rozhodnete do niektorého z konceptov investovať, je potrebné si uvedomiť, že aj franchising niečo stojí. Naviac, ako podnikateľ prídete o určitú mieru suverenity a budete musieť strpieť kontrolu kvality zo strany franchisora. Ak ste „neriadená strela“, budete mať problém. Ak ste si predstavovali, že kúpa franchisingovej licencie nahrádza tvrdú prácu, tiež budete mať problém. Moja rada pri kúpe franchisingovej licencie znie: buďte mimoriadne opatrní pri výbere spoločnosti, s ktorou spojíte svoju budúcnosť. Overte si históriu firmy. Je to pôvodný slovenský koncept alebo medzinárodný? Akí ľudia za ním stoja a čo všetko vám za peniaze poskytnú? Majú dobre spracovaný manuál a samotnú franchisingovú zmluvu? Aká je sieť ich pobočiek a sú úspešné? A predovšetkým, je ich koncept overený a preukázateľne fungujúci? Pri rokovaniach máte právo na všetky tieto otázky a poskytovateľ licencie je povinný na ne odpovedať. Nemusíte mať však obavy, všetky známe a overené franchisingové spoločnosti odpovede majú a naviac vás vedia uviesť do vzrušujúceho sveta podnikania a úspechu.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Richard ChurýRegionálny riaditeľ RE/MAX Slovakia

Ing. Richard Churý, spoluzakladateľ a riaditeľ RE/MAX Slovakia, najväčšej realitnej siete na Slovensku. Má na starosti budovanie a riadenie franšízingovej siete realitných kancelárií na území SR.