Jánošík – agent kupujúceho

Publikované: Utorok, 9 August, 2016 - 09:45, Mgr. Ing. Alexander KRAJŇAK

Minule som mal možnosť sprevádzať rodičov môjho dobrého priateľa pri procese hľadania vhodného bytu. Išlo o manželský pár v dôchodkovom veku, ktorí majú tri už dávno samostatné deti žijúce s vlastnými rodinami vo vlastných domácnostiach. Mali záujem o kúpu bytu v bratislavskej Dúbravke, kde v súčasnosti žijú.

Ich súčasný byt sa nachádza na štvrtom poschodí bez výťahu a s pribúdajúcim vekom je to pre nich stále ťažšie dennodenne zdolávať nemálo schodov. Nakoľko vedia, že pracujem ako realitný maklér a chceli poznať môj odborný názor na byt, ktorý si mali pozrieť, tak ma poprosili, aby som sa obhliadky zúčastnil s nimi. Samozrejme, bol som inkognito a chcel som sa zároveň na vlastné oči presvedčiť o úrovni klientom poskytovaných realitných služieb.

Maklér, mimochodom dobrý kamarát ich dcéry, navrhol, nech sa najprv stretneme u nich doma. Odtiaľ vraj spoločne pôjdeme na obhliadku vybraného bytu. Keďže som prišiel na stretnutie skôr, mal som možnosť zistiť dôvody, prečo moji známi chcú zmenu a čo je pre nich v novom byte podstatné. Bohužiaľ maklér na stretnutie meškal asi 10 minút, čo sa síce môže prihodiť každému, no ospravedlnenia sme sa nedočkali.

Namiesto toho sme sa dočkali z môjho pohľadu veľmi čudného príbehu a vysvetlenia, prečo sme sa stretli ešte pred obhliadkou a v byte kupujúcich. Maklér tvrdil, že si ideme pozrieť byt, ktorý má oficiálne v ponuke síce jeho kolegyňa z tej istej realitky, no tým, že tam my ideme s ním a poza jej chrbát, tak kupujúci dokážu vraj ušetriť podstatnú časť provízie, ktorú by inak oficiálne zaplatili. Podľa jeho slov je provízia realitky, pre ktorú pracuje, zbytočne predražená.

Vau, veľmi zaujímavé, pomyslel som si, no zatiaľ som neprezradil svoju profesiu ani nevyjadril pohoršenie, ktoré to vo mne vyvolalo. Vybrali sme sa teda pozrieť si byt. Maklér sa pri aute pýta dcéry mojej známej, ktorá je tam rovnako s nami, že kde presne sa nachádza predmetný byt a ako sa tam vlastne dostaneme. Nakoniec sa dohodnú, že nás bude nasledovať autom. V tomto momentne mi je jasné, že my o tom byte vieme rovnako málo ako on s tým rozdielom, že on sa bude v nejakom moment snažiť obhájiť a zarobiť svoju, pre kupujúcich tak veľmi výhodne nízku províziu, ktorá má byť mimochodom len 900 EUR.

Prichádzame na parkovisko pred bytovým domom a o chvíľu prifrčí auto, z ktorého vystúpi manželský pár. Maklér vykročí asi tri kroky pred nami smerom k nim a my môžeme počuť, že sa vlastne zoznamuje asi o dve sekundy pred nami. Zatiaľ nereagujem a nechávam to plynúť. Vchádzame do bytu na prvom poschodí, ktorým nás sprevádza a celú obhliadku vedie sám majiteľ bytu. Ten rozpráva o tom, ako tam s rodinou prežili skvelé časy a ktorý kus nábytku si ktorá dcéra vybrala a prečo. Skvelé ako príbeh, no predaju bytu nie veľmi nápomocné.

Maklér sa zatiaľ iba bezducho prechádza po byte. Už od dverí mi je však absolútne jasné, že predstavy o novom byte, ktoré mi pred pár minútami moji známi povedali sú s tým čo vidíme na vlastné oči úplne nezlučiteľné. Jediná splnená podmienka je prvé poschodie. Inak vôbec nič. Vyjdeme z bytu, poďakujeme sa majiteľom za obhliadku a ich čas a rozlúčime sa.

nehnutelnosti

Teraz prichádza maklérova chvíľa. Opýta sa mojich známych, ako sa im byt pozdával. Tí, ako väčšina klientov, i keď nespokojní s tým, že vlastne strácali čas zbytočnou obhliadkou veľmi diplomaticky odpovedajú, že to nie je úplne to, čo si predstavovali. V tom momente odstúpili opodiaľ a pokračujú v živej debate medzi sebou. Túto chvíľu využívam na svoje odtajnenie, i keď nie hneď. Pýtam sa ho, prečo sme si boli pozrieť byt, ktorý nijako nespĺňa predstavy našich spoločných známych. Byt sme si vraj boli pozrieť preto, aby zistil aký majú vkus. Na moju otázku, prečo sa ich na to vopred neopýtal a neušetril nám všetkým čas, nedostávam odpoveď.

Pýtam sa teda otvorene makléra, za čo by v prípade úspechu vlastne chcel tých 900 EUR, o ktorých hovoril. Odpovedá, že vraj má svoje náklady a zahŕňa to už aj právny servis a poplatok na kataster. Právny servis je 150-200 EUR a katastrálny poplatok je 66 EUR, hovorím mu. Za čo sú teda tie zvyšné peniaze, nedám mu pokoj. Po chvíli vypočúvania z neho vyhŕkne, že vlastne za to, že na internete našiel súkromný inzerát s kontaktom priamo na majiteľa bytu.

Teda si účtuje takmer 700 EUR za to, že strávil chvíľku na internete a nazval sa realitným maklérom. Pýtam sa ho teda, prečo má tendenciu podviesť vlastnú kanceláriu a aj svoju kolegyňu a či mu to príde fér. Zaskočí ma slovami, že aj oni mu to bežne robia a on im to takto vracia. V tom momentne som to už nevydržal a povedal mu, že sme, bohužiaľ pre mňa, kolegovia z realitnej branže.

Maklér očervenel od hanby a okamžite spustil ospravedlnenie, že je to prvýkrát a nikdy predtým to nespravil. Jeho veľmi rutinne vyzerajúce konanie však hovorí o opaku. Takýchto „maklérov“ bohužiaľ behá po svete stále plno. Nebyť nevedomosti klientov neprežili by. Stále sa im však darí prežívať a nejaký ten obchod čas od času urobia. Avšak, v takomto prípade je z môjho pohľadu akokoľvek nízka provízia stále bohapusté míňanie peňazí a v niektorých prípadoch až krádež.

Jánošík bohatým bral a chudobným dával. Títo „makléri“ však lúpia bez rozdielu hlava nehlava. Predaj a kúpa nehnuteľností nie je lotéria. Nenechávajte to na náhodu! Vyberajte si svojho makléra zodpovedne.

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Mgr. Ing. Alexander KRAJŇAKMajiteľ firmy