Je táto nehnuteľnosť ešte aktuálna? Nie, nie je!

Publikované: Piatok, 4 September, 2015 - 13:35,

Máte schválený úver v banke a musíte ho načerpať, aby ste sa nestali nežiadúcim klientom v úverovom registri? Máte kupujúceho na nehnuteľnosť, ktorú predávate, aby ste si mohli kúpiť novú? Dôvodov, prečo si musí kupujúci nájsť nehnuteľnosť čo najrýchlejšie môže byť  veľa…

 

Čo teda urobíte ako prvé? Sadnete si doma na gauč a surfujete po internete ako majster sveta po vlnách oceánu v snahe nájsť vašu vysnívanú nehnuteľnosť, pretože vás tlačí čas. A máte vy vlastne ten čas na to, aby ste ho takto strácali s neaktuálnymi ponukami?  Žijeme v dobe, kedy má asi málo kto čas vyvolávať od rána do večera po inzerátoch, aby dostal odpoveď: "Nie, nehnuteľnosť už nie je aktuálna".



 

Asi si poviete, veď to je robota realitného makléra volať na inzeráty. Áno, máte pravdu, je to jeho práca, ak s ním spolupracujete, je jeho prácou kontaktovať  ponuky, ktoré zodpovedajú Vašim požiadavkám. No u nás je stále zvykom, že hľadajúci klienti si obvolávajú ponuky nehnuteľností sami. Nečudujem sa, že po desiatom odmietnutí ste už zelený zúrivosťou a v duchu preklínate realitných maklérov i celé kancelárie. Bohužiaľ, musím sa priznať, robím to aj ja. Preklínam realitných maklérov i celé kancelárie. Prečo? Pretože tiež nemôžem vystáť ich neprofesionálne správanie v základných veciach, ako je poriadok vo svojej práci pri sledovaní si aktuálnosti ponuky. Ak sa to stane pri jednom dvoch inzerátoch z času na čas, tak sa nad tým nepozastavujem, samozrejme, veď každému sa to môže stať, že nehnuteľnosť, ktorá je v ponuke viacerých kancelárií sa môže predať alebo prenajať napríklad deň dva pred tým, ako vy zavoláte. A pokiaľ nie je majiteľ nehnuteľnosti vo výhradnej spolupráci iba s jednou kanceláriou, s najväčšou pravdepodobnosťou nezavolá do všetkých ostatných, aby im oznámil, že nehnuteľnosť je predaná či prenajatá. No ak sa odmietavá odpoveď pri volaní na nehnuteľnosť  v istých kanceláriách objavuje so železnou pravidelnosťou, začína to nielen zdvíhať tlak, ale i byť podozrivé. Keď potrebujem rýchlo uspokojiť klientovu požiadavku a nájsť mu vhodnú nehnuteľnosť, strácanie času telefonovaním je pre mňa i stratou peňazí, rovnako ako pre každého, kto si hľadá nehnuteľnosť svojpomocne.

 

Tak čo potom urobím? Skloním hlavu, odfrknem si, poviem si, že čo je toto za bordel a začnem rozmýšľať ako to zmeniť? Dá sa to? Dá sa pretvoriť náš realitný trh na niečo profesionálne, čo bude fungovať a nebudeme mať medzi sebou tých, ktorí kazia meno všetkým realitným maklérom aj takýmto spôsobom? Ako sa hovorí, všetko sa dá keď sa chce. Tak, prosím, chcime to všetci. Všetci realitní makléri, ktorých takýto spôsob práce hnevá rovnako ako mňa a hlavne všetci klienti. Veď hlavne ide o vašu spokojnosť, o spokojnosť klienta.  A keďže nám zatiaľ neposkytuje slovenská legislatíva žiadnu oporu v zákone a stále môže túto prácu robiť takmer každý, tak zmena príde len veľmi ťažko bez pričinenia vás, našich klientov.


Nehádžte všetkých realitných maklérov do jedného vreca. Verte, že medzi nami je i mnoho dobrých odborníkov, ktorí túto prácu robia so srdcom. Nebojte sa požiadať o radu a o pomoc. Na to sú tu a preto robia túto prácu, pretože ju majú radi a pretože vám chcú naozaj pomôcť.


Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Mgr. Mária ŠevčíkováCertifikovaný maklér 2. stupňa

Ak potrebujete či chcete poradiť a pomôcť, nájdete ma na mailovej adrese maria.sevcikova@re-max.sk či na tel. čísle 0903/834 251 alebo osobne v kancelárií na Podzámskej ulici č. 18 v Nitre. Teším sa na vás!