Kúpa nehnuteľnosti prostredníctvom vlastného realitného makléra alebo na vlastnú päsť?

Publikované: Utorok, 26 December, 2017 - 10:27, Lukáš Kázmér

Veľa ľudí s cieľom kúpiť nehnuteľnosť chce ušetriť čo najviac peňazí, a preto sa im zdá vlastný realitný maklér ako zbytočnosť a vyhodené peniaze. Mnohí kupujúci zvládnu proces kúpy nehnuteľností sami. Neuvedomujú si však, že v dlhodobom horizonte ich náklady môžu byť vyššie ako provízia realitného makléra.

Aké sú pozitíva vlastného realitného makléra? Tu je niekoľko príkladov:

1. Úspora času

Treba si uvedomiť, že realitný maklér vykonáva svoju prácu na plný úväzok a preto jej venuje maximum úsilia a času. Väčšina ľudí je zamestnaná na plný úväzok a predstava strávenia voľného času vyhľadávaním nových ponúk a kontaktovaním maklérov, prípadne majiteľov nehnuteľností je pre nich zaťažujúca. Nehovoriac o tom, že množstvo ponúk nebude spĺňať kritéria kupujúceho a obhliadka takejto nehnuteľnosti bude pre neho stratou času. Pozitívom vlastného realitného makléra pri kúpe nehnuteľnosti je, že je oboznámený so všetkými Vašimi kritériami na nehnuteľnosť, prvotnú obhliadku nehnuteľnosti absolvuje realitný maklér za Vás aby zistil, či daná nehnuteľnosť spĺňa všetky Vaše požiadavky a až potom nasleduje obhliadka s kupujúcim.

2. Vyjednávanie podmienok a komunikácia

Mnoho ľudí sa nestotožňuje s predstavou uzatvorenia dohody prostredníctvom realitného makléra a myslí si, že priame rokovanie medzi predávajúcim a kupujúcim je transparentnejšie a uvoľnenejšie. Takéto priame rokovania môžu ale aj nemusia viesť k férovej dohode. Všetko záleží od schopnosti dohodnúť sa, ktorá bohužiaľ v mnohých prípadov absentuje. V návale emócií sa môže stať, že na obhliadkach prehliadnete podstatné veci, nezistíte si všetky informácie o nehnuteľnosti, čo môže viesť k nevýhodnej dohode pre Vás. Tým že realitný maklér je odborník so skúsenosťami, na nehnuteľnosť sa pozerá objektívnejším pohľadom ako Vy v danej situácii. Mnoho ľudí sa dokonca hanbí telefonovať, alebo celkovo komunikovať s inými ľuďmi čo môže viesť k neúplným informáciám o nehnuteľnostiach a opäť k nevýhodným dohodám pri uzatváraní kúpnej zmluvy.

Kúpa nehnuteľnosti prostredníctvom vlastného realitného makléra

 

3. Poradenstvo a administratíva

Váš realitný maklér Vám odporučí z objektívneho hľadiska, ktorú nehnuteľnosti si vybrať a prečo. Po vybratí tej správnej nehnuteľnosti prichádza na rad veľké množstvo vybavovania na úradoch, veľké množstvo administratívy čo Vám zaberie opäť veľa času a aj nervov. Môže sa stať, že nemusíte poznať všetky povinnosti, ktoré sa Vás týkajú a v takom prípade Vás však táto neznalosť neospravedlňuje pred prípadnými pokutami A práve tu je výhoda vlastného realitného makléra, ktorý vybaví všetko za Vás a tým nezabudnete na žiadnu povinnosť (pri financovaní hypotékou vybaví najlepšie podmienky na trhu, vypracovanie kúpnych zmlúv právnikom, odovzdanie nehnuteľností so spísaním protokolu o odovzdaní spolu so stavom meračov, prepis energií,...)

Netreba ale zabúdať, že aj pri výbere Vášho realitného makléra treba byť opatrní a spraviť si prehľad o makléroch, vypýtať si referencie, osobne sa stretnúť s maklérmi a vypočuť si, ktorý Vám aké služby ponúkne.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Lukáš KázmérCertifikovaný maklér 2. stupňa RE/MAX Slovakia

Certifikovaný maklér 2. stupňa RE/MAX Slovakia.