Na čo si dať pozor pri kúpe chaty

Publikované: Utorok, 2 Máj, 2017 - 10:35, Ing. Tomáš Riska realitný maklér

Neexistuje najlepšia lokalita, kde má byť umiestnená vaša nová chalupa. To, či uprednostňujete horskú oblasť alebo rovinu, chalupu v chatovej oblasti alebo na samote medzi stromami, je výsostne na vašom rozhodnutí. Treba sa však zamyslieť, ako ďaleko od vášho domova by mala byť. Z čisto ekonomického a praktického dôvodu sa odporúča mať ju vo vzdialenosti maximálne 120 km. Samozrejme, nie je to pravidlo a výber je len na vás. Určite však nezaškodí, ak budú v blízkosti malé potraviny, pohostinstvo či lekáreň.

Vytýčte si priority, akú chalupu hľadáte ako vašu oázu pokoja. Ťažko totiž nájdete stavbu, ktorá bude do detailov vyhovovať vaším predstavám, preto postačujú aspoň záchytné body. Už pri prvom kontakte s realitným maklérom zisťujte, či spĺňa ponuka vaše požadované parametre. Taktiež sa informujte o prístupe, susedských vzťahoch, či okolitom prostredí.

Na obhliadke

Prvá obhliadka je spojená s bežným fyzickým obzretím vnútra i okolia vami vybranej chaty. Veľkú úlohu tu zohráva váš prvý dojem, to aký máte z domu pocit je naozaj veľmi kľúčové. Rovnako dôležité je porovnanie existujúceho stavu s projektmi stavby, ak ho má majiteľ k dispozícií. Na základe toho viete odhaliť možné skryté chyby. Dáva vám to príležitosť na odkonzultovanie zistených nedostatkov priamo na mieste.

Ak sa jedná o vyššiu investíciu, odporúčame taktiež vykonať odbornú obhliadku, či už s projektantom, architektom, či súdnym znalcom. Ten vám dokáže ušetriť nemalé finančné prostriedky, nakoľko jeho práca spočíva v analyzovaní skutkového stavu a v zhodnotení vhodnosti objektu pre budúce využívanie. Takisto vám určí potrebný rozsah prác a výdavky s nimi spojené. Treba však brať do úvahy fakt, že sa môže stať, že pri rekonštrukcii staršej nehnuteľnosti sa spustí takzvaná reťazová reakcia a zmena stavby si vyžiada ďalšie dodatočné výdavky.

chata, chalupa

Ak ste o svojom výbere rozhodnutý, nezachovajte sa ako impulzívny kupec. Opatrnosti nikdy nie je dosť a radšej si preverte všetky potrebné dokumenty. Od predajcu si vyžiadajte čitateľnú kópiu z katastrálnej mapy a čerstvý list vlastníctva. Pri drahšej chalupe nebude na škodu ani vypracovaný znalecký posudok. Pravdivosť informácií, napríklad o vlastníctve domu, si overte na príslušnom katastrálnom úrade. Tu sa spýtajte, či daná nehnuteľnosť nie je zaťažená vecným bremenom, predkupným alebo záložným právom.

Hľadáte aj vy miesto pre zaslúžený oddych? Pozrite si našu aktuálnu ponuku.

Nenašli ste tam nič, čo spadá do vašich výberových kritérií? Napíšte nám, radi vám s tým pomôžeme.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Tomáš RiskaMajiteľ firmy

Moje meno je Tomáš Riska a pracujem v medzinárodnej spoločnosti RE/MAX. Rozhodnutie predať či kúpiť byt, dom alebo pozemok je veľký krok, ktorý niekto zažije len raz za život. Práve preto sa snažím aby každý klient, s ktorým spolupracujem, vo mne našiel nielen profesionálneho a certifikovaného realitného makléra, ale aj osobného poradcu a človeka, ku ktorému môže mať maximálnu dôveru. Budem rád a ochotne Vám pomôžem, keď budete potrebovať pomoc, prípadne radu v oblasti realít.