Nehnuteľnosť ako investícia

Publikované: Pondelok, 18 Júl, 2016 - 11:52, Mgr. Martin Dlugolinský

Ako vyplýva z názvu, budem sa v tomto článku stručne venovať kúpe nehnuteľnosti ako investícii.

Rozdelím túto investíciu do dvoch rovín.

Prvá rovina je klasická - čiže kúpim si byt alebo dom pre vlastnú potrebu lebo niekde bývať musím. Aj tu sa dá hovoriť o investícii, pretože raz to predám alebo to zdedia moji dedičia. Tu sa tlačí veľmi dôležitá otázka: Čo očakávam od tejto nehnuteľnosti momentálne a čo po mnohých rokoch? U nás sa žije ešte veľmi konzervatívne, ale vo vyspelých krajinách ľudia po splatení hypotéky - "čiže na staré kolená", väčšinou predajú nehnuteľnosť a peniaze si svojim spôsobom užívajú niekde v krajinách alebo lokalitách, kde si môžu dovoliť za tieto ušetrené peniaze luxusne dožiť svoj život. Ja to nazývam "dôchodkový pilier".

Druhá rovina je dlhodobá z hľadiska kapitálového rastu a výnosu z nájmu. Z môjho pohľadu najlepšie investované peniažky s minimálnym rizikom. V tomto prípade však je nutné poznať trh, mať dobrý prehľad a vidieť súvislosti s nehnuteľnosťou širšie. Preto je lepšie radšej sa poradiť, poznať aj iné názory, dať si čísla na papier a až tak urobiť si názor. Poznám dosť prípadov, dokonca aj z realitnej brandže, ktorí si zle vyhodnotili takúto investíciu aj napriek tomu, že pracujú v tomto odvetví. Vôbec neplatí, že dobrú investíciu môžete urobiť len vo veľkých mestách, niekedy je likvidita oveľa vyššia v zdanlivo nezaujímavých lokalitách, kde je potenciál kapitálového rastu a nedostatok nájomných ponúk.

Ako som spomínal, je dôležité vidieť súvislosti širšie. Ak sa chcete poradiť, pripadne už máte niečo v merítku, rád vám venujem svoj čas a podelím sa o svoj názor.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Mgr. Martin DlugolinskýMajiteľ realitnej kancelárie RE/MAX Benard, Poprad

V realitách pôsobím od r. 2000. Moja kancelária RE/MAX Benard a môj tím patrí dlhoročne medzi špičku Slovenska v sieti RE/MAX. Špecializujeme sa na východné Slovensko a to hlavne na tieto lokality: Poprad - Tatry, Spiš, Zamagurie a Košice.