Plánujete nové bývanie? Hypotéky možno budú drahšie.

Publikované: Piatok, 11 September, 2015 - 13:09, Michal Šturcel

Ak plánujete kúpu novej nehnuteľnosti prostredníctvom hypotekárneho úveru alebo refinancovanie vášho existujúceho úveru, je najvyšší čas začať sa intenzívne venovať tejto téme.

 

Po dlhom, takmer dvojročnom období klesania úrokových sadzieb, nastala v júli tohto leta zmena, kedy priemerný úrok v Slovenskej republike vzrástol o 0,14 percenta na 2,55 percent. Sadzby s výnimkou Sberbank v poslednej dobe žiadna banka neznížila, naopak sadzby na hypotéky s 5-ročnou fixáciou nedávno zvýšili Tatra Banka aj Unicredit Bank. Hovoriť o tom, či môžeme očakávať plošné zvýšenie úrokov vo všetkých bankách, je veľmi priskoro a to, či už úroky dosiahli dno, ukáže až najbližší čas.

 

 

Počas leta, kedy je dovolenková sezóna, je totiž spravidla záujem o úvery nižší a banky preto spustenie svojich najsilnejších kampaní odkladajú až na jeseň, ktorá je z pohľadu predaja najsilnejším obdobím v roku. Zvýšenie priemernej úrokovej sadzby môže znamenať aj väčší dopyt klientov bánk po dlhších fixáciach, pri ktorých sú úroky vyššie. Od marca Národná banka Slovenska sprísnila podmienky získania stopercentných hypoték, banky začali k týmto úverom dávať prirážky. To spôsobilo, že hypotéky so stopercentným financovaním sú drahšie. Avšak okrem týchto faktov je tu aj ďalší indikátor, pri ktorom by mali ľudia, uvažujúci nad hypotékou, spozornieť.

 

Ekonóm Róbert Auxt nedávno upozornil, že v dlhodobom horizonte môžu mať aktuálne problémy v Číne dopad na ceny slovenských nehnuteľností, na čo môžu banky alebo štát reagovať obmedzením maximálneho LTV (loan to value – pomer medzi výškou hypotekárneho úveru a hodnoty zakladanej nehnuteľnosti). To znamená, že banky nebudú poskytovať stopercentné hypotéky vôbec, resp. budú financovať napríklad maximálne 70-80% z hodnoty nehnuteľnosti.


Analytici bánk síce s výhľadom do budúcnosti nie sú skeptickí, ale pripúšťajú, že úrokové dno sme už buď dosiahli alebo sme k nemu veľmi blízko. Vzhľadom na aktuálne úroky a cenovú dostupnosť bývania je tak dnešok najlepšie obdobie, kedy si požičať od banky. Uvediem príklad: Kým v roku 2008 si mohol priemerne zarábajúci obyvateľ Trenčína kúpiť byt s rozlohou 45 m2, dnes je to už 101 m2 (predpoklady: príjem= priemerná hrubá mzda v regióne, vlastné zdroje = 20% ceny bytu, splátka hypotéky k príjmu = 30% Zdroj: NBS, ŠÚSR, VUB). Treba ale pozerať do budúcnosti a počítať s tým, že splátky dnešných hypoték budú o pár rokov s najväčšou pravdepodobnosťou vyššie, čo môže byť pre ľudí, ktorí už dnes ledva vychádzajú so splátkami, likvidačné.


Najlepším riešením je kontaktovať experta na financie prostredníctvom našej poradne.

alebo požiadať o jeho služby vyplnením formuláru priamo na stránke spoločnosti Finvia.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Michal ŠturcelExpert spoločnosti Finvia Group

Po 6 rokoch skúseností v oblasti finančného sprostredkovania v najväčších maklérskych firmách na Slovensku na top obchodníckych pozíciach som sa rozhodol svoje know-how zúžitkovať v inovatívnom projekte Finvia. Do projektu som sa rozhodol zapojiť, pretože na Slovensku ponúka jedinečný koncept poskytovania finančného poradenstva cez online, a zároveň si zakladá na odbornosti a transparentnosti. Touto kombináciou, tak posúva celý finančný trh o level vyššie. Vo Finvii pôsobím ako špecialista na úvery a ako garant pre sekciu životného poistenia.

Spoločnosť Finvia je tiež partnerom hypotekárnej poradne a hypotekárnej kalkulačky na stránkach nehnuteľností www.re-max.sk.