Prečo je exkluzívne zastúpenie pri predaji nehnuteľnosti pre majiteľa najvýhodnejšie

Publikované: Utorok, 26 September, 2017 - 11:46, Miroslav Švehla

Naši klienti nám pravidelne kladú otázku, prečo je výhodnejšie dať sa zastupovať exkluzívne/výhradne ako ponúknuť nehnuteľnosť do viacerých RK.

Popíšem na príklade z praxe, ako to vidia majitelia/predajcovia a čo urobí z ich predstáv trh.

Majiteľ si sám urobí inzerát, ktorý zverejní na inzertnom portáli. Následne sa mu ozve (napríklad) 5 realitných maklérov, ktorí by radi mali jeho nehnuteľnosť v ponuke. On, celý nadšený, súhlasí s tým, aby to ponúkali a každý nech si prihodí k predajnej cene svoju províziu (možno v duchu s pousmiatím, veď nech sa makléri pobijú, kto prinesie kupujúceho).

Už tu však nastala prvá chyba – ak má makléra platiť kupujúci, bude mať záujem stáť na strane predávajúceho? Maklér predsa robí službu predávajúcemu, preto by jeho provízia mala byť súčasťou predajnej ceny. Nerobte z makléra svojho protivníka, ak má predať Vašu nehnuteľnosť, musí byť Vašim spojencom!

Aký proces následne nastáva ďalej?

Spracujú inzerciu a zverejnia ju na realitných portáloch v čo najúspornejšej verzii a čakajú. Prečo? Nuž, vidia, že nehnuteľnosť ponúkajú ešte ďalší 4 kolegovia a nemajú žiadnu istotu, že nehnuteľnosť predajú práve oni, preto svoje investície minimalizujú. A keďže predávajúci im povedal, že svoju províziu si majú pripočítať k predajnej cene, vedia, že z tých 5 inzerátov na tú istú nehnuteľnosť si potenciálni kupujúci vyberú tú najlacnejšiu ponuku. Sám predávajúci vytvoril situáciu, ktorá mu vygenerovala nie najlepšieho, ale najlacnejšieho makléra.

EXKLUZÍVNE ZASTÚPENIE PRI PREDAJI

 

„Zábava“ však pokračuje ďalej. Maklér, keďže vie, že kupujúci majú ďalšie 4 možnosti, ako sa ku kúpe dostať (cez ostatných maklérov), privedie potenciálneho kupujúceho, ktorý bude chcieť zľavu z ceny (častokrát neoprávnene). Bude mať záujem obhajovať Vami ponúkanú cenu? Zopakujme si, províziu mu platí kupujúci a za ním stoja „v rade“ ďalší makléri, ktorých môže ten istý kupujúci alebo iní kupujúci osloviť a rovnakou taktikou – tlačiť na zníženie predajnej ceny... Čo urobí? Nuž, keďže chce sprostredkovať predaj nehnuteľnosti on, bude tlačiť na predávajúceho, aby návrh na zníženie ceny akceptoval. Vybrali ste si najlacnejšieho makléra a ten Vám prinesie najrýchlejšiu ponuku. Vyberte si najlepšiu ponuku, nie najrýchlejšiu!

Pýtate sa na záver, čo ak má iný maklér potenciálneho kupujúceho ? Nuž, jednoduchá odpoveď – naši makléri nemajú problém spolupracovať s inými a o svoju províziu sa s takýmto maklérom, bez toho aby ste s tým mali starosti, podelí.

Aká je naša stručná rada, zhrnutie, na záver dnešnej poradne?

Vyberte si najlepšieho makléra namiesto piatich, nechajte ho stáť pri predaji na Vašej strane a vyberte si najlepšiu ponuku namiesto najrýchlejšej!

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!