Psychológia farieb alebo ako dosiahnuť, aby ste sa doma cítili čo najlepšie

Publikované: Utorok, 24 Apríl, 2018 - 10:49, Gabriel Antal

Dekorácia domácnosti sa často považuje iba za vec vkusu. Keď sa na to ale pozrieme z hľadiska psychológie farieb, je za tým oveľa viac. Správny výber farby má vplyv na to, ako sa doma cítite a dokonca to dokáže ovplyvniť harmonické fungovanie celej rodiny.

Ak chcete vytvoriť emocionálne zdravý domov pre vašu rodinu, mali by ste si najskôr stanoviť primárnu funkciu každej miestnosti. Prikladám vám príklady, ako by to mohlo vyzerať:

Obývacia miestnosť a vstupná chodba: Teplé tóny ako červená, žltá, oranžová a zemité farby ako hnedá a béžová sú vhodné, keďže stimulujú konverzáciu, nútia vás sadnúť si a venovať sa svojim blízkym, či priateľom.

Kuchyňa: Psychológia farieb hovorí, že pokiaľ máte príjemné spomienky na vašu kuchyňu z detstva, je dobré tú istú farbu dať aj do vašej novej kuchyne. Pokiaľ sú spomienky neutrálne, vhodnými farbami sú opäť žltá a červená. Pozor ak bojujete s nadváhou. Červená farba totiž zvyšuje chuť do jedla, pokiaľ sa snažíte zhodiť pár kíl, je lepšie sa červenej farbe vyhnúť.

Spálňa: Je to miestnosť, kam chodíme relaxovať a rozvíjať vzťah so svojím partnerom. Chladnejšie farby, ako odtiene modrej, zelenej, sú vhodné, pretože majú upokojujúci efekt. Čím tmavšie odtiene týchto farieb, tým silnejší môže byť tento efekt.

Detská izba: Pokiaľ je vaše dieťa vo veku, keď už chce rozhodovať o farbe svojej izby, je dobré ho nechať vybrať si. Netreba sa báť použiť ani extravagantnejšie farby, podporujú totiž kreativitu vášho dieťaťa. 

Psychológia farieb alebo ako dosiahnuť, aby ste sa doma cítili čo najlepšie

 

Kúpeľňa: Biela a teplé farby boli vždy populárne voľby do kúpeľne, najmä z dôvodu, že v nás evokujú čistotu. V dnešnej dobe však kúpeľne neslúžia vyslovene len na hygienické účely, čoraz viac využívame kúpeľne ako oázy pokoja a dobytia energie. Preto sú vhodné aj upokojujúce odtiene modrej a zelenej, alebo napríklad tyrkysová farba. Ale farby v kúpeľni budú fungovať, iba pokiaľ máte tie farby naozaj radi. Pokiaľ sa pozriete do zrkadla, chcete vyzerať výborne. Ak by ste si niektorú farbu nikdy neobliekli, nenamaľujte tak ani vašu kúpeľňu.

Fitnes miestnosť: Ak máte miestnosť vyhradenú vyslovene na cvičenie, červená a oranžová farba vás namotivujú k pohybu. Taktiež ale vyvolávajú teplo a to sa môže preniesť aj na vás. Z tohto dôvodu môžu byť zelené a modré odtiene vhodnejšie aj do tejto miestnosti.

Kancelária: Tu je najdôležitejšia produktivita. Čím skôr dokončíte prácu, tým viac času budete mať na rodinu, oddych alebo vaše záľuby. Preto zelená farba je výborná voľba pre kanceláriu, keďže je to farba koncentrácie. Je to jedna z najlepších farieb, ktorou sa treba obklopiť, keď trávite v jednej miestnosti veľa času bez prestávky.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Gabriel Antal

Certifikovaný partner 1. stupňa RE/MAX Slovakia