Realitný "Guláš"

Publikované: Utorok, 22 September, 2015 - 14:54, Andrej Churý

Nedávno som narazil na rozhorčený e-mail blogerky, ktorá sa sťažovala na nepomerne vysoké ceny nehnuteľností. "Realitný trh je spomalený, dokonca pozastavený, a keďže sa predávajúci správajú ako hyeny, tak ide radšej bývať do Rakúska." Svoj blog nazvala "Kupujúci nehnuteľností - Dojná krava".

 

Tu by som rád poznamenal, že cena nehnuteľností sa vyvíja od dopytu a celkovej ponuky na trhu. Nakoľko máme obdobie, kedy sa banky predbiehajú poskytovať hypotéky s čo nejmenším úrokom, je úplne prirodzené, že realitný trh je v plnom prúde a dokonca ani leto nám neprinieslo uhorkové obdobie. Čiže s pani blogerkou nemôžem súhlasiť. Samozrejme, že sa stretneme na trhu aj s ponukou, ktorá nemá reálny a zdravý základ, kde cena je premrštená. Vtedy si treba položiť s úsmevom jednoduchú otázku: "Chce vôbec predávajúci svoju nehnuteľnosť predať?"

 

Nehnuteľnosti by som rozdelil do troch skupín a to:

1. Nehnuteľnosti, ktoré si kupujúci kupuje pre vlastné bývanie

Tam spadajú nehnuteľnosti, ktoré si vyberáme na základe lokality, prostredia, pocitov, vo vedlajšom vchode bývajú priatelia, alebo rodina, atď.. A za takúto nehnuteľnosť sme ochotní preplatiť aj nejaké to Euro navyše. Ale samozrejme všetko má svoj strop.

 

2. Nehnuteľnosti investičné

Pri tejto skupine si klient vypočíta z hľadiska ceny svojej nehnuteľnosti svoju návratnosť. Tu treba rozdeliť ešte na dva tipy a to komerciu a rezidenciu. Pri komercii sa zvyčajne návratnosť počíta na 10 - 12 rokov, nakoľko je to viac riziková podskupina. Pri rezidencii, ktorá je menej riziková sa návratnosť počíta na 16 - 17 rokoch. Pri investičných nehnuteľnostiach je veľmi dôležité použiť služby renomovaného odborníka, aby ste sa vyhli nástrahám a hlavne zmenám a výkyvom na realitnom trhu.

 

3. Nehnuteľnosti kúpené za cenu v pomere nižšom, ako je priemer na trhu

Takúto nehnuteľnosť vieme so ziskom ihneď predať. Jedná sa väčšinou o obchod, kde je treba mať pripravené voľné finančné prostriedky.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Andrej ChurýMajiteľ realitnej kancelárie RE/MAX Elite, Bratislava

Dodržiavanie kvality a férový prístup k zákazníkovi je jediná možnosť, ako docieliť kvalitných a profesionálnych služieb.