Relaxačné osvetlenie na terasu alebo záhradu

Publikované: Utorok, 11 Júl, 2017 - 13:58, Roman Piater

Či už bývate v dome alebo byte, ktorý disponuje peknou terasou, máte veľký poklad v podobe otvoreného priestoru. V dnešnej uponáhľanej dobe je dobré mať miesto na relaxáciu a oddych. S pribúdajúcimi stupňami celsia, čoraz častejšie trávime pracovné dni večerným relaxom práve vonku na terase. Mnohí si vytvorili z tejto časti príbytku výkladnú skriňu svojej domácnosti. Zariadili pohodlným exteriérovým nábytkom, dekoratívnymi rastlinami a oddychovým inventárom.

Po peknom dni, príde večer kedy sa začne stmievať a pokiaľ nemáte v pláne pozorovať hviezdy, je čas zaobstarať si vhodné osvetlenie na dotvorenie atmosféry. My vieme, že na terase už osvetlenie máte, odkedy ste sa nasťahovali. Ale tá lampička na stene, len veľmi ťažko vytvorí pohodovú atmosféru na relaxačný večer. Predstavíme vám preto niekoľko zaujímavých možností, ako si sami môžete urobiť dokonalú letnú svetelnú výzdobu.

Začneme odtieňom svetla. My vravíme jednoznačne teplá biela, čo je zhruba 2700-3000 kelvinov na LED zdroji svetla. Teplé biele svetlo pôsobí prirodzene, nedráždi oči a upokojuje. Pokiaľ ste hravá a veselá povaha, potom si urobte párty osvetlenie z rôznych farieb. Ďalším faktorom na čo sa zamerať pri dekoratívnom osvetlení, je jeho výkon a svetelný tok. Pohodový večer sa nesmie zmeniť po zapnutí svietidla na slnečný deň. Svetielka by mali len dotvárať atmosféru, aby ste videli čo máte na tanieri. Dôležité je všímať si pri LED žiarovkách výkon vo wattoch a svetelný tok v lumenoch. Pre dekoračné osvetlenie platí, čím nižší údaj, tým lepšie. Nie každý výrobca však tieto údaje na výrobku uvádza, preto sa radšej informujte u odborného predajcu.

osvetlenie na terasu 1

 

Podľa obrázkov sa môžete inšpirovať, aby ste mali jasnú predstavu aké svetielka použiť. Pamätajte však na bezpečnosť a spoľahlivosť, jedná sa o otvorený priestor, preto je potrebné, aby výrobok spĺňal určité kritériá. Tým najdôležitejším kritériom je ochrana IP, ktorá by mala mať pre použitie v exteriéri optimálne hodnotu IP44, čo je dostačujúca ochrana pred zatečením počas dažďa. Pre celoročnú inštaláciu tento údaj nestačí, všímať si musíte aj prevedenie a použité materiály. Všetky káble by mali byť masívne a izolácia z gumy, nie plastu. Takisto vidlica do zásuvky musí byť určená na vonkajšie použitie.

Dekoračné osvetlenie terasy je možné robiť pomocou rôznych zdrojov svetla. Sú to exteriérové svietiace kvetináče, rôzne špeciálne samostojace lampy, svetelné hadice, vianočné svetelné reťaze alebo pomocou obľúbenej svetelnej girlandy s klasickými objímkami na žiarovky so závitom E27. A práve na poslednú menovanú možnosť sa chcem zamerať.

Svetelná reťaz so žiarovkami pozostáva z masívneho kábla, na ktorom sú osadené objímky so závitom E27. Do týchto objímok sa dávajú klasické LED žiarovky. Svetelná reťaz so žiarovkami sa nazýva aj vintage girlanda alebo žiarovková reťaz. Existuje niekoľko typov, odporúčame však čierny kábel a rozostup medzi žiarovkami 1m. Pokiaľ je priestor menší, potom je možné použiť reťaz s rozostupom 0,5m medzi jednotlivými žiarovkami.

Toto osvetlenie je vhodné na celoročnú inštaláciu, potrebujete však špeciálne LED žiarovky, ktoré nezatečú a majú polykarbonátový odolný obal. Pokiaľ neviete aké žiarovky E27 použiť, potom odporúčame tieto (kliknite sem)

osvetlenie na terasu 2

 

Pokiaľ máte otvorenú záhradu, stačí žiarovkovú svetelnú reťaz dať zo stromu na strom a s výsledkom budete maximálne spokojní. Existuje toľko dôvodov prečo si zaobstarať toto univerzálne vonkajšie osvetlenie, že jeden článok na to nestačí. Môžeme uviesť, že svetelnú reťaz na žiarovky viete využiť na výzdobu záhrady alebo terasy, ako vianočné osvetlenie v zime, osvetlenie na párty, svadbu alebo oslavu.

Roman Piater,

obchod s dekoračným osvetlením DECOR FACTORY, s.r.o.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!