Čo je teraz lepšie – kúpiť či prenajať nehnuteľnosť?

Publikované: Štvrtok, 19 November, 2020 - 10:20,

Chcete sa osamostatniť a neviete sa rozhodnúť, či je v tomto období lepšie nehnuteľnosť kúpiť alebo prenajať?

 

Ak si aj vy kladiete túto otázku, určíte patríte k ľuďom, ktorí nemajú peniaze v hotovosti na kúpu vlastného bývania, alebo nemajú to šťastie, aby vyhrali v lotérii či zdedili byt alebo dom po svojich príbuzných. Na to, aby ste sa mohli osamostatniť máte dve možnosti – prenajať si byt, ktorý nebude váš a ktorý si budete pravidelne „predplácať“ alebo si kúpite vlastný, ale na krk si zavesíte hypotéku, ktorú budete splácať niekoľko rokov.

 

Áno, situácia nie je vôbec ľahká. Zmietame sa v kríze a nikto z nás netuší, či si udržíme svoje pracovné miesta. Nikto z nás na sto percent nevie garantovať, či budeme schopní splácať nájom alebo hypotéku. Na druhej strane sa snažíme vidieť svetielko na konci tunela, ktoré nám dáva nádej, že sa v blízkej dobe všetko vráti do pôvodných koľají. Žiadna kríza totiž netrvá večne, a tak je len otázkou času, kedy sa všetko opäť naštartuje.

 

 

Ak si neviete vybrať, či je v tomto momente vhodnejšia kúpa alebo prenájom nehnuteľností, mali by ste predovšetkým poznať svoje finančné možnosti, rezervy i limity a rovnako by ste mali aspoň približne predvídať vašu situáciu v budúcnosti. Okrem toho je potrebné, aby ste poznali plusy a mínusy prenájmu a kúpy nehnuteľnosti.

 

V prípade, že sa rozhodnete pre prenájom, mali by ste vedieť, že mesačné náklady za prenájom, vrátane platieb za energie, sú porovnateľné alebo aj vyššie ako mesačné splátky za hypotéku. Pri prenájme nebudete potrebovať vlastné zdroje a úspory. Za prenájom zaplatíte jednomesačnú kauciu vopred a následne nájomné za každý mesiac. Okrem toho vám prenájom poskytne vyššiu flexibilitu, to znamená, že sa bez väčších nákladov viete kedykoľvek presťahovať. Potenciálnou nevýhodou môže byť zvýšenie ceny nájomného, a to v závislosti od vývoja na trhu.

 

Bývanie vo vlastnom, ale s potrebou financovania hypotékou rovnako prináša výhody aj nevýhody. Kúpa nehnuteľnosti je z dlhodobého hľadiska veľmi výhodná, pretože ide o investíciu. Mesačná splátka hypotéky býva porovnateľná s cenou mesačného nájmu. Na kúpu nehnuteľnosti však potrebujete aj vlastné zdroje, a to vo výške 20% z ceny nehnuteľnosti. Okrem toho budete potrebovať minimálne 40% rezervu mesačných príjmov, pričom zvyšok pôjde na mesačnú splátku hypotéky. S kúpou nehnuteľností vznikajú aj daňové výhody. Po 5 rokoch od nadobudnutia nehnuteľnosti môžete byť oslobodení od dane z príjmu a takisto si môžete znížiť základ dane o časť zaplatených úrokov.

 

Ak potrebujete poradiť, či je pre vás výhodnejšia kúpa alebo prenájom, kontaktujte náš tím RE/MAX, ktorý vám bude aj v tomto nápomocný.

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.