Exkluzívna zmluva - spolupráca s realitným maklérom šetrí čas aj peniaze a vedie k stanovenému cieľu

Publikované: Piatok, 8 Január, 2016 - 12:15, RE/MAX Slovakia

Každý, kto chce predať, kúpiť či prenajať nehnuteľnosť, rieši hneď na začiatku základnú otázku: využiť služby realitnej kancelárie, alebo sa do toho pustiť samostatne? Hoci sa to na prvý pohľad možno nezdá, spolupráca s maklérom je výhodnejšia. Šetrí nielen čas, ale aj peniaze.

 

Z posledného prieskumu agentúry STEM/MARK vyplýva, aké výhody a nevýhody vidia ľudia v spolupráci s realitnou kanceláriou. "Ako hlavnú výhodu spolupráce s realitnou kanceláriou vníma verejnosť predovšetkým kompletný servis, pocit bezstarostnosti a podporu v právnom servise", uvádza prieskum a zmieňuje aj to, čo naopak ľudia vidia ako najväčšiu nevýhodu spolupráce s maklérmi. "Hlavným nedostatkom či bariérou spolupráce je predovšetkým pocit vysokej provízie, čiastočne nedôvera v kvalitu poskytovaného servisu, alebo dokonca obavy z podvodov či úmyselné nevýhodné zmluvy pri honbe za ziskom."

 

 

Samostatne, alebo s maklérom?

Súčasný trh k spolupráci s realitnou kanceláriou priamo nabáda. Len odborník je totiž schopný zvládnuť všetko tak, aby dosiahol konkrétny cieľ, ktorým je predať či kúpiť nehnuteľnosť. Hlavnou zásadou je ale to, aby sa záujemca obrátil na renomovanú realitnú kanceláriu či certifikovaného realitného makléra, ktorým ide v prvom rade o záujmy klienta, nie o vlastný prospech. Predaj nehnuteľnosti svojpomocne sťažujú predovšetkým dva faktory: dodatočné náklady a stanovenie predajnej ceny.

 

Provízia versus dodatočné náklady

Ľudia, ktorí nechcú využiť služby realitného makléra, najčastejšie argumentujú tým, že nebudú platiť províziu a ušetria. Táto predstava je ale mylná. V prípade predaja nehnuteľnosti je potrebné rovnako vynaložiť dodatočné náklady, ktoré sa musia vo výsledku od predajnej ceny odpočítať.

 

Stanovenie ceny

Čísla hovoria jasne. Podľa štúdie spoločnosti MindBridge z roku 2013 bola priemerná cena rovnakej nehnuteľnosti predávaná svojpomocne nižšia o 24% ako v prípade, že rovnakú nehnuteľnosť predával realitný maklér. Dôvodom je to, že majiteľ nehnuteľnosti nedokáže reálne nastaviť cenu. Vychádza buď z budúcich finančných potrieb, alebo z nákladov v minulosti. Stanovenie ceny týmto spôsobom ale vôbec neodráža realitu. Výsledkom je to, že je nehnuteľnosť dlho nepredajná, dochádza k postupnému znižovaniu ceny a nakoniec dôjde k predaju výrazne pod cenu za sumu, ktorá vôbec nezodpovedá pôvodným predstavám majiteľa nehnuteľnosti.

 

Výber makléra

Makléri sú na trhu s nehnuteľnosťami ako doma. Sú to odborníci na danú problematiku a preto sa oplatí zveriť predaj/prenájom či kúpu/nájom nehnuteľnosti im. Ak sa rozhodnete kúpiť nehnuteľnosť, pravdepodobne už budete jednať s konkrétnym maklérom, ktorého zvolil predávajúci. Ak ste predávajúcim vy, je voľba realitnej kancelárie a makléra na vás. Ako teda vybrať tých správnych?

 

Väčšia kancelária s tradíciou

Ak hľadáte realitnú kanceláriu, s ktorou chcete nadviazať spoluprácu, radšej zvoľte väčšiu, ktorej meno je vám aspoň trochu známe. Dôvody sú predovšetkým dva: máte väčšiu istotu, že makléri budú školení profesionáli, pretože si ich kancelária nechce kaziť dobrú povesť. Druhým dôvodom je fakt, že väčšia realitná sieť väčšinou znamená pobočky po celej republike. Vďaka tomu máte istotu, že jej makléri budú vzájomne spolupracovať a dokážu ponúknuť vašu nehnuteľnosť v rámci celého trhu. Zvyšujú tým rýchlosť predaja nehnuteľnosti a vy sa nemusíte o nič starať.

 

Certifikovaný maklér s hodnotením

Veľké realitné siete, ako napríklad RE/MAX, majú vybudovaný dôkladný systém vzdelávania. Makléri prechádzajú neustálym školením a prehlbujú si svoje znalosti. Pri hľadaní makléra preto hľadajte takých, ktorí sa môžu pochváliť certifikáciou, najlepšie podľa medzinárodných štandardov ISO. Ďalším dôležitým vodítkom je aj hodnotenie ostatných klientov. U maklérov zo spoločnosti RE/MAX sú napríklad na web stránke www.re-max.sk uvedené hodnotenia priamo od klientov, ktoré sa generujú automaticky po uzavretí obchodu v systéme a maklér ich nemá možnosť ovplyvniť. Čím vyššia známka, tým profesionálnejší prístup.

 

Reklamačný poriadok

Napriek tomu sa môže stať, že so svojím realitným maklérom nebudete spokojný. Preto je dobré vedieť, ako v takom prípade postupovať. Dobrá realitná kancelária by mala mať nielen dôkladný reklamačný poriadok s možnosťou prešetrenia prípadu, ale aj vlastného nezávislého ombudsmana, ktorý vás ako klienta bude zastupovať a obhajovať. Každá realitná kancelária RE/MAX má reklamačný poriadok.

 

 

Pri výbere realitnej kancelárie či makléra buďte obozretný. Ako spoznať, že ste narazili na neprofesionálneho makléra? Nižšie vám prinášame niekoľko zásadných rád, ako sa vo výbere lepšie zorientovať, než podpíšete s daným maklérom akékoľvek zmluvy alebo dohody.

 

  • Maklér "garantuje" predaj

Nikto na svete vám nemôže stopercentne garantovať, že vašu nehnuteľnosť predá. Ak sa stretnete s tým, že vám maklér sľubuje, že nehnuteľnosť predá do mesiaca, pretože má profesionálny tím, veľké skúsenosti a veľa kontaktov, je to skôr dôvod na okamžitý odchod od jednania, za ktorým sa väčšinou skrýva len pokus o podstrčenie nevýhodnej zmluvy. Podľa štatistík je priemerná doba bytu v rezervácii tri mesiace, rodinné domy sú priemerne v rezervácii šesť mesiacov. Zmluvy sa teda uzatvárajú v prvom prípade maximálne na päť mesiacov, v druhom prípadne maximálne na jeden rok. Dlhšia doba na podpis zmluvy je podozrivá.

 

  • Absencia komunikácie

Dobrý maklér by vám mal pravidelne podávať správu o stave predaja. Ak ste o svojom maklérovi už 14 dní nič nepočuli, niečo je zle. Bohužiaľ, aj dnes existujú realitní makléri, ktorí si vezmú do ponuky nehnuteľnosť a pol roka sa vôbec nič nedeje.

 

  • "Nehovorte s majiteľom o cene"

Predaj nehnuteľnosti je úplne transparentný proces a maklér musí byť otvorený ako k predávajúcim, tak voči kupujúcim. Ak vás maklér pred obhliadkou upozorní, aby ste s majiteľom nehovorili o cene predávanej nehnuteľnosti, niečo nie je v poriadku.

 

  • Rôzne ceny ponúkanej nehnuteľnosti

Stalo sa vám, že ste na realitnom serveri narazili na nehnuteľnosť, ktorá vás zaujala, a potom na tom istom serveri bola rovnaká nehnuteľnosť ponúkaná za úplne inú cenu? Ako je to možné? Väčšinou k tomu dochádza v prípade, keď sa rovnakú nehnuteľnosť snaží predať viac realitných kancelárií. Ak jediný záujemca uvidí inzerát na viacerých miestach a zakaždým s inou ponúkanou cenou, vyhodnotí ponuku ako podvodnú a o nehnuteľnosť môže stratiť záujem. Tá sa tak na realitných portáloch objavuje niekoľko mesiacov a šanca na predaj za trhovú cenu sa tak znižuje.

 

  • Pamätajte

Na inzerciu nehnuteľnosti samopredajcov veľmi často reagujú tvrdí obchodníci, ktorí sa snažia cenu danej nehnuteľnosti cez svojich „záujemcov-hercov" znížiť na minimum tak, aby ju mohli následne kúpiť osobne a ďalej výhodne zinvestovať.

 

Zdroj: Resident ART

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Už desať rokov meníme spôsob, akým sa na Slovensku predávajú nehnuteľnosti.