Farby v interiéri. Ktorá farba sa hodí do jednotlivých miestností?

Publikované: Piatok, 21 Júl, 2023 - 16:11,

Marc Chagall, známy francúzsky maliar žijúci na prelome 19. a 20 storočia, raz povedal jednu krásnu myšlienku: „Farba je všetko. Keď je farba správna, je správna aj forma."

Tento citát sa netýka len umenia, ale aj bývania, pretože farby vo veľkej miere ovplyvňujú a formujú náš život, pocity a úžitok z bývania v našich domovoch.

 

Farby predstavujú základný prvok interiérového dizajnu. Ovplyvňujú našu náladu, energiu a starajú sa o harmóniu a celkovú atmosféru v dome. V nasledujúcich riadkoch vám povieme viac o jednotlivých farbách a o tom, čo ktorý kolor vyjadruje. Nech sa páči, veríme, že sa vám bude páčiť.

 

Biela – farba čistoty a jednoduchosti

Biela farba symbolizuje začiatok. Posilňuje kreativitu a vytvára pozitívnu energiu. Hodí sa do každej miestnosti a z pohľadu interiérového dizajnu sa používa zo všetkých farieb najviac.

 

Modrá – farba pohody a vyváženosti

Modrá farba je symbolom pokoja, dôvery, pokojnej harmónie a relaxácie. Okrem toho znižuje krvný tlak a spomaľuje tep i dýchanie. Z hľadiska dizajnu interiéru je najviac vhodná do spální a obývacích miestností, v ktorých je atmosféra pokoja a pohody veľmi žiaduca. Takisto sa hodí aj do pracovní, pretože podporuje koncentráciu a kreativitu.

 

Červená – farba emócií a života

Červená farba prináša do interiéru energiu a vášeň. Je to farba plná života, pričom podporuje chuť do jedla, stimuluje zmysly a pôsobí povzbudivo až afrodiziakálne. Interiéroví dizajnéri ju práve preto odporúčajú hlavne do jedálne, pretože okrem aktivácie chuťových pohárikov podporuje aj dialóg s rodinou a priateľmi. Odtiene ružovej farby symbolizujú nežnosť, voľnú myseľ, energiu, lásku a náklonnosť a takisto zvyšujú chuť na sladké.

 

 

Zelená – farba pokoja a harmónie

Zelená farba je zo všetkých farieb najupokojujúcejšou. Je symbolom prírody a pozitívnej energie. Blahodarne pôsobí na našu myseľ i zrakové zmysly. Jej prítomnosť v interiéri prináša sviežosť, jemnosť a uvoľnenie. Je vhodná do miestností na oddych a relax a údajne tiež podporuje aj plodnosť.

 

Oranžová – farba tepla a šťastia

Oranžová farba je teplá farba, ktorá evokuje radosť. Rovnako vytvára pocit útulnosti a pohodlia. Je vhodná do oddychových miestností a pracovní, pretože vyžaruje pozitívnu energiu a zvyšuje kreativitu.

 

Žltá – farba optimizmu a energie

Žltá farba pozitívne pôsobí na naše myslenie, sebavedomie a kreativitu. Teplá žltá farba je tiež povzbudzujúca, radostná i hravá a symbolizuje slnečnú silu a energiu.

 

Fialová – farba kreativity a duchovna

Fialová farba je spojená s tvorivosťou, intuíciou a duchovným rastom. Prináša vznešenosť a eleganciu do každého interiéru. Levanduľová farba je odtieňom fialovej, pričom pôsobí stimulujúco, tajomne, dokonca až mysteriózne.

 

Hnedá – farba sily a elegancie

Hnedá farba evokuje prírodnú zemskú pôdu a teplo domova. Vyznačuje sa ako farba stability, sily a spoľahlivosti. Dokáže navodiť pocit tepla, ako aj pohody. Svetlohnedá farba v sebe ukrýva nádych elegancie a odolnosti.

 

Farby vhodné do jednotlivých miestností podľa psychológie farieb:

  • Spálňa: zelená, modrá, biela, piesková, béžová a broskyňová
  • Obývačka: biela, svetlozelená, svetlohnedá a levanduľová
  • Detská izba: modrá, zelená a ružová
  • Kuchyňa: žltá, červená a hnedá

 

Sme radi, že vám RE/MAX mohol zosumarizovať význam a atmosféru jednotlivých farieb. Teraz si môžete pokojne vybrať tú správnu farbu pre každú miestnosť vo vašom dome. A ak potrebujete pomoc pri kúpe nehnuteľností, neváhajte sa na nás kedykoľvek obrátiť.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.