Nájomná zmluva na prenájom nehnuteľnosti

Publikované: Pondelok, 26 Jún, 2023 - 11:58,

Zvažujete prenájom nehnuteľnosti?

Nezabudnite na nájomnú zmluvu, ktorú potrebujete uzatvoriť s nájomcom bytu, domu či iného objektu na bývanie alebo podnikanie.

 

Ale aby ste mali o starosť menej, obráťte sa na RE/MAX realitné kancelárie a realitných maklérov, ktorí vám v spolupráci s našimi právnymi zástupcami hravo a rýchlo pomôžu.

 

Nájomná zmluva je právny dokument, ktorý upravuje vzťah medzi prenajímateľom a nájomcom a určuje práva a povinnosti oboch strán. V tomto článku vám v krátkosti povieme viac o nájomnej zmluve, čo obsahuj, na čo konkrétne slúži, kto ju vyhotovuje a kto podpisuje. Veríme, že aj vďaka tomu vám priblížime naše služby, ktoré vám v rámci RE/MAX poskytujeme.

 

Čo obsahuje nájomná zmluva?

Nájomná zmluva obsahuje niekoľko dôležitých a zákonných náležitostí ako sú:

  • Údaje o zmluvných stranách: meno, priezvisko a adresa prenajímateľa (vlastníka nehnuteľnosti) a nájomcu (dočasného užívateľa nehnuteľnosti).
  • Popis nehnuteľnosti: presná adresa so súpisným číslom, druh a popis nehnuteľnosti, rozloha nehnuteľnosti, veľkosť a počet izieb a miestností a ďalšie charakteristiky podľa potreby alebo dohody.
  • Doba a podmienky nájmu: čas, na ktorú je nájomná zmluva uzatvorená vrátane podmienok prenájmu, výšky nájomného, spôsob jeho platby a ďalšie informácie, napríklad o možnom zvýšení nájomného a podobne.
  • Oprávnenia a povinnosti zmluvných strán: ustanovenia týkajúce sa oprávnení a povinností prenajímateľa a nájomcu, napríklad zodpovednosť za údržbu nehnuteľnosti, povolené zmeny v interiéri, náklady na opravy a podobne.
  • Záruky a bezpečnostné poistenie: ustanovenia týkajúce sa záruk a bezpečnostného poistenia, napríklad výška vratnej zálohy, poistenie proti požiaru a nepriaznivému počasiu, poistenie domácnosti alebo iným rizikám.
  • Riešenie sporov: ustanovenia týkajúce sa riešenia sporov, vrátane dohody o príslušnosti súdu, ak by došlo k sporu medzi zmluvnými stranami.

 

 

 

Kto vyhotovuje nájomnú zmluvu?

Nájomnú zmluvu môže vyhotoviť ktokoľvek, kto má primerané právne znalosti a skúsenosti s týmto druhom zmlúv. V praxi je bežné, že nájomnú zmluvu vyhotovuje realitná kancelária, jej právny zástupca alebo právny zástupca prenajímateľa. Dôležité je, aby zmluva obsahovala všetky potrebné náležitosti a bola v súlade s platnou slovenskou legislatívou.

 

Na čo slúži nájomná zmluva a kto ju podpisuje?

Nájomná zmluva slúži na upresnenie pravidiel a reguláciu vzťahu medzi prenajímateľom a nájomcom. Prenajímateľ ju podpisuje ako vlastník nehnuteľnosti, ktorú prenajíma, a nájomca ako osoba, ktorá bude nehnuteľnosť prenajímať. Podpísaním nájomnej zmluvy si obe strany potvrdzujú svoje práva a povinnosti v rámci vzájomného nájomného vzťahu.

 

Ak chcete prenajímať vašu nehnuteľnosť, ktorú nevyužívate, neváhajte a obráťte sa na našich profesionálov RE/MAX, ktorí vám s prenájmom pomôžu od A do Z.

 

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.