Realitný trh je voči korone imúnny

Publikované: Piatok, 9 Október, 2020 - 13:37,

Ak sa v posledných mesiacoch bavíme o trhu s nehnuteľnosťami, ani pri jednej správe sa nezaobídeme bez zmienky o korone. Tento vírus zamestnáva všetky médiá a rozprávajú o ňom skoro všetci na tomto svete.

 

Koronakríza sa dotkla takmer každej krajiny, zasiahla mnohé ekonomické a hospodárske subjekty, avšak existujú aj také oblasti, ktorým sa darí vyškriabať sa spod pazúrov tejto nebezpečnej pliagy. Jedným z nich je aj slovenský realitný trh.

 

Aj keď väčšina analytikov predpovedala zlacnenie bytov počas koronakrízy, realita je úplne iná. Či sa nám to páči, alebo nie, ceny bytov naďalej stúpajú a tento trend pravdepodobne nezastaví ani druhá vlna pandémie.

 

 

Tempo rastu cien bytov sa medziročne zrýchlilo viac ako o jednu desatinu, čo predstavuje najvyšší medziročný nárast cien bytov od roku 2008, kedy ceny rástli o raz toľko. Otázka nielen pre analytikov, ekonómov a realitných odborníkov, ale aj pre spotrebiteľov znie: Do kedy budú ceny bytov rásť?

 

S odpoveďou by napríklad mohla prísť Národná banka Slovenska, ktorá v rámci kompozitného indexu bývania predikuje rast cien na realitnom trhu, ktorý smeruje k riziku vzniku realitnej bubliny, o ktorej sa hovorilo už pred samotnou koronakrízou. Analytici síce o vzniku realitnej bubline hovoria, no takisto upokojujú, že jej prasknutia sa v blízkej dobe netreba báť.

 

Stále pozitívne na tejto situácii je fakt, že záujem o byty neustále rastie. Napriek zložitej ekonomickej situácii, vyššej miere nezamestnanosti a spomaľujúcemu sa hospodárskemu rastu je aktuálny záujem o byty na rovnakej úrovni ako pred koronakrízou. Situácia by sa mohla zmeniť v prípade zásadnému nárastu nezamestnanosti, avšak vzhľadom na opatrenia vlády by k takémuto veľkému zvratu nemalo dôjsť.

 

Čakať na zníženie cien sa s veľkou pravdepodobnosťou neoplatí. Jediné, čo podľa analytikov môžeme očakávať je postupné zastabilizovanie cien nehnuteľností, a to predovšetkým bytov v novostavbách.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.