T. Riska a L. Masár: Historický mlyn v Trenčíne už nemelie múku, ale reality

Publikované: Pondelok, 24 Január, 2022 - 10:20,

Majitelia nielen realitnej kancelárie RE/MAX EXTRA z Trenčína hovoria o tom, ako hľadali nové priestory pre svoju kanceláriu a zamilovali sa do krásneho historického mlyna na okraji mesta.  

 

Ako to funguje, keď realitka hľadá svoj nový domov?

T. Riska: Máme o meste dostatočný prehľad a v princípe z prvej vieme povedať, ktoré budovy by vyhovovali, čo v nich je, ako sú ďaleko od toho, čo potrebujeme a často aj vieme, či sú v nich voľné priestory. Tiež je to v porovnaní s prácou pre klienta jednoduchšie v tom, že presne vieme, čo od tých priestorov očakávame a kde sa máme pozrieť, aby sme ich našli.

L. Masár: My totiž chceme byť v oblastiach, kde predávame, sme expertmi pre danú oblasť. To znamená, že keď sme v Trenčíne, tak nepotrebujeme predávať nehnuteľnosti čo i len 30 kilometrov od našej hranice. Tej roboty je okolo nás ako maku. Mali sme v centre mesta vytipované nejaké priestory kvôli blízkosti k úradom. Zhodnocovali sme plusy a mínusy a do toho nám prišiel klient, aby sme mu pomohli s prenájmom historického mlynu. A tam sme to zastavili a vedeli sme, že toto je ten priestor. Tento mlyn tak neprináša len múku, chlieb, ale aj nehnuteľnosti.

Mlyn je krásna historická budova. Spĺňa aj požiadavky modernej kancelárie?

T. Riska: Má to tu, samozrejme, svoje plusy a mínusy, ale vedeli sme si tu predstaviť našu realitnú kanceláriu . Musíme na seba občas trošku zakričať, ale obrovskou výhodou je, že sa tu ľudia proste cítia dobre.

L. Masár: Na začiatku mi naša asistentka Naďa hovorila: “Čo tu budem robiť sama v takom obrovskom priestore?“. Pretože bolo zvykom, že sme boli neustále rozlietaní mimo kancelárie. Tým ale, že je to tu také prijemné, sa jej obava vôbec nenaplnila. Sme tu rozhodne častejšie a aj naši makléri sú tu radi a priestor využívajú.

 

 

V Trenčíne je veľa historických budov, nechceli ste skôr ostať v centre? V čom vás zaujal práve tento priestor?

L. Masár: Potrebovali sme väčšie priestory, čo mlyn perfektne spĺňa. Priestory nás uchvátili až tak, že sme boli ochotní akceptovať, že ideme na okraj mesta. V špičke sme za 20 minút z jednej strany mesta na druhej. Dôležité je, že vidím na našich obchodných partneroch a klientoch, že sa tu cítia dobre a že je tu dobrá atmosféra. Radi sa tu stretávajú a z toho vznikajú nové myšlienky a biznis nápady.

Chceme to viesť takým štýlom, aby naši partneri vedeli, že sa tu môžu stretnúť na obchodné jednanie, aj keď sa to priamo netýka nás. Ideovo je to vlastne také to coworkingové centrum. Ale určite by sme z toho nechceli robiť nejaké také komerčno.

T. Riska: Podobne chceme pristupovať aj ku kreatívnym ľuďom, architektom, umelcom. Keď sa potrebujú stretnúť, tak radi dáme priestor ich kreativite aj tu u nás. Je to taká otvorená ponuka. Ak sa potrebujú stretnúť, môžu sa nám ozvať, nebránime sa tomu. Nevenujeme sa iba sprostredkovaniu, venujeme sa aj budovaniu nových zón a výziev. Aj v rámci developovania. Je to tu taká oáza kľudu na takéto nápady.

Zmenili ste adresu. Bude to viesť aj k iným zmenám vo firme? Akým výzvam teraz čelíte?

L. Masár: Stále sledujeme nové trendy. Chceme robiť takú osvetu a vzdelávanie pre realitných maklérov. V Trenčíne je fluktuácia nehnuteľností veľká, preto ak by sa niekto rozhodol, že chce byť expertom na 3 ulice v meste, tak tej práce je dosť, uživí ho to. Musí sa ale skutočne tomu venovať a ľudia tam o ňom musia vedieť, že on to predá najlepšie. Nemusí z tadiaľ vytiahnuť päty. Tým pádom šetrí svoj čas, auto, a keď to robí dobre, tak všetko pôjde cez neho. Chceme z maklérov robiť kvalitných expertov na danú lokalitu a nie ich posielať preč, že tu pre nich už nie je miesto. V Trenčíne, ktorý má oficiálne 50 000 ľudí, bolo za minulý mesiac 700 vkladov na katastri. Tá práca tu je.

T. Riska: Buď sa k nám pridajú skúsení makléri, ktorí majú záujem sa rozvíjať a vzdelávať, ale vieme pracovať aj s novými ľuďmi. Chceme napredovať a tvoriť expertov na oblasti, kde je na to potenciál a potom sa sústreďovať aj na nejaké vlastné projekty, čo máme. Napríklad obnova individuálnych objektov v rámci starých lokalít. Všetky naše aktivity sa týkajú realít, ale nie sme len tradičná realitná kancelária. Dávame komplexné služby - nie len predaj a kúpa, ale aj prerábka, rozvoj lokalít a podobne. Vieme skonzultovať aj investičné príležitosti, keďže o lokalitách v meste máme dlhoročný prehľad a máme ľudí, ktorí sa tam pohybujú dennodenne. Vieme preto kvalitne zhodnotiť rozvojový potenciál či spraviť kvalifikovaný posudok, ako bude daná lokalita vyzerať za 10 – 20 rokov.

Ako potom zaškoľujete nových ľudí? Povodíte ich po meste a poukazujete im to z pohľadu realitného makléra? Ako sa buduje maklér pre Trenčín?

L. Masár: Klient ani maklér nepredávajú rohlík v obchode. Produkt realít je pritom u nás v Trenčíne v priemere na úrovni 90-tisíc eur. Klient, pravdepodobne, nič tak hodnotné vo svojom živote už nebude predávať a nehovorím len o cene, vzdáva sa tam totiž aj citových väzieb, ktoré na tú nehnuteľnosť má.

Preto každá chyba makléra alebo aj predávajúceho či kupujúceho v procese predaja môže znamenať, že jedna alebo druhá strana prídu o tisíce eur. Preto si myslím, že náš segment by sa mal ďaleko viac sústrediť na prinášanie kvalitných ľudí. Je to jednoducho drahý produkt. Takto sa na to pozeráme aj pri výbere ľudí. Typologicky je každý náš človek iná osobnosť.  

T. Riska: V princípe, keď vidíme na tom kandidátovi, že je pre nás, že tá chémia funguje a vidíme v ňom potenciál, tak by som to nazval, že môže byť úspešný, tak mu dáme niekoľko úloh, aby sme sa oťukali. Spôsobov, ako byť úspešný, je veľmi veľa. Záleží skutočne od človeka, niekto môže byť dobrý v marketingu, niekto v online priestore, niekto manažér, niekto pri osobných stretnutiach. Záleží skutočne, v čom je ten človek dobrý, my ho usmerníme a pomôžeme mu rásť. Nie je každý dobrý vo všetkom, ale ani nemusí byť.

Myslíte si, že práve priestor mlynu pomôže k výmene know-how a zručností medzi maklérmi?

L. Masár: Áno, je to už teraz vidieť, že ľudia sem radi prídu a diskutujú, aj keď tam nie je zatiaľ tá koordinovaná diskusia, tak tu prebieha výmena skúseností a názorov. To sme od tohto priestoru aj očakávali.

Hľadáte nových ľudí aj v súčasnosti?

T. Riska: Samozrejme, ak má niekto motiváciu a záujem, budeme radi, ak sa nám ozve. Radi si sadneme na nezáväznú kávu a prejdeme si príležitosti ktoré prináša kariéra realitného makléra.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.