Vybavenie stavebného povolenia v roku 2023

Publikované: Streda, 19 Apríl, 2023 - 12:11,

Staviate dom a chystáte sa vybavovať stavebné povolenie?

RE/MAX vám v krátkosti poradí, ako na to.

 

Vybavenie stavebného povolenia je spravidla zdĺhavý a náročný proces. Na získanie povolenia na stavbu budete okrem času, nervov a stresu potrebovať aj dokumentáciu, rôzne povolenia a v neposlednom rade aj peniaze.

 

Aby ste mohli na svojom pozemku postaviť dom, musíte splniť niekoľko krokov a podmienok, medzi ktoré patrí podanie žiadosti o stavebné povolenie a zhromaždenie potrebnej dokumentácie a dokladov.

 

Stavebný úrad vyžaduje niekoľko dokladov, a to v závislosti od druhu stavby. Medzi najdôležitejšie patrí list vlastníctva, kópia katastrálnej mapy nie staršia ako 3 mesiace (potrebujete originál z katastrálneho úradu spolu s listom vlastníctva), projektová dokumentácia stavby, potvrdenie o spôsobilosti projektanta, územné rozhodnutie, vyhlásenie o stavebnom dozore vrátane mena stavebného dozoru, súhlas vodární, elektrární a plynární, vyjadrenie správcu cesty a dopravného inšpektorátu, súhlas obce s malým zdrojom znečistenia ovzdušia (napríklad kotol), súhlas susedov a iné doklady.

 

 

RE/MAX odporúča, aby ste pred samotným podaním žiadosti o povolenie na stavbu kontaktovali príslušný stavebný úrad a opýtali sa, čo konkrétne budete a nebudete potrebovať. V praxi sa totiž stretávame, že nie každý stavebný úrad vyžaduje všetky doklady alebo naopak, sú aj také, ktoré okrem týchto spomenutých vyžadujú ďalšie.

 

Aby ste stavebné povolenie získali čo najrýchlejšie, odporúčame, aby ste mali všetky dokumenty k dispozícii a v poriadku. Okrem toho, nezabúdajte, že pri podaní žiadosti o stavebné povolenie potrebujete zaplatiť správny poplatok. Aj o jeho výške a spôsobe úhrady sa informujte na mieste príslušnom stavebnom úrade.

 

Žiadosť o povolenie stavby musí obsahovať potrebné náležitosti, identifikačné údaje a presné informácie o plánovanej stavbe, vrátane typu stavby, rozmerov, umiestnenia ako aj materiálov, ktoré sa na stavbu použijú. Po zhromaždení všetkých dokumentov môžete ísť podať vyplnenú žiadosť na stavebný úrad.

 

Proces skúmania žiadosti môže trvať niekoľko týždňov, spravidla mesiacov. Môže sa stať, že ak bude nejaký dokument chýbať, budete ho musieť doplniť, čím sa proces predĺži. Ak bude žiadosť schválená, dostanete rozhodnutie o povolení na stavbu a môžete začať stavať.

 

Ak chcete stavať rodinný dom a potrebujete pozemok, prípadne potrebujete poradiť, neváhajte a kontaktujte našich partnerov predaja RE/MAX vo vašom meste.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.